Type Here to Get Search Results !

Професори и ученици Цетињске богословије на прослави празникa цара Константина и царице Јелене у Цариграду

На празник Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене 21. маја 2022. године (по новом календару), у насељу Паша Бакче у азијском дијелу Константинопоља, поводом храмовне славе свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство митрополит Халкидонски г. Емануил са свештенством.


На литургији су били и молитвено учествовали и професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског, који су на српском језику говорили “Симбол вјере” и молитву Господњу “Оче наш”.

После причешћа Митрополит Емануил освештао је петохлебницу, а потом се вјерном народу и гостима из Цетиња обратио пастирском бесједом.

У својој празничној омилији говорио је о данашњем празнику и о Светом великом цару Константину и мајки му Јелени.

Митрополит Емануил је поздравио и госте из Цетињске богословије, такође се сјетивши велике улоге блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија и његовог васељенског духа за саборност цркве.

Потом је приређено послужење у просторијама цркве љубављу старешине архимандрита Јована.

Професори и ученици Цетињске богословије, даље су се упутили у обилазак дијела града Константинопоља, древног Халкидона.

Синоћ, уочи празника професори и ученици Цетињске богословије присуствовали су вечерњој служби у цркви Светих цара Константина и царице Јелене у насељу Тарлабаш, гдје је вечерњу службу служио Његова Свесветост Патријарх васељенски г. Вартоломеј.


Извор: Митрополија црногорско-приморска