Type Here to Get Search Results !

Тројичиндан у Светосимеоновском храму


Празник Педесетнице торжествено је прослављен у Светосимеоновском храму у новосадском насељу Ветерник. Богослужбено прослављање Педесетнице почело је празничним бденијем које је служио протопрезвитер Борислав Милић, парох ветернички.


На дан празника, 30. маја / 12. јуна 2022. године, свету Литургију је служио протојереј Борислав Милић, парох ветернички, уз саслужење свештеног братства ветерничког храма. После светописамских чтенија, сабрану литургијску заједницу речима надахнуте беседе поучио је прота Борислав, говорећи о значају великог Господњег празника. Беседећи о значају празника, прота је указао да је Васкрс круна и испуњење духовних најава старозаветне Пасхе, да Јагњетова крв спасава од смрти и изводи из поробљености у слободу, а да је Тројичиндан (Духовдан) испуњење и остварење оног сабрања које је Израиљ имао на Синају, у педесети дан после изласка. На крају своје надахнуте литургијске беседе прота Борислав је подсетио да се хришћани Духом Светим сједињују са Христом, а сједињујући се у Њему образују се у Тело Његово.

После литургијског отпуста служено је празнично вечерње богослужење свете Педесетнице, на којем су прочитане три коленопреклоне молитве, које карактерише благодарствени и прозбени тон слављења Божје љубави према људима.







Извор: Инфо-служба Епархије бачке