Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: У Цркви је темељ и извор живота

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је јутрос Свету службу Божију у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици. Владика је Литургију служио поводом имендана јерођакона Натанаила (Крушчића) сабрата ове манастирске обитељи.


Звучни запис беседе


У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Кирило је рекао да јеванђелска проповијед и дан-данас наилази на препреке.

“Није било давно када су и овдје, на овим просторима убијани свештеници и епископи, рушене цркве и манастири. Добро је подсјетити се тога да се то више никад не би поновило. И ако Бог да и неће, јер надам се да смо изашли из тог периода кад вав као малу дјецу неко може да смути учењима и филозофијама овога свијета, како нас упозорава апостол Павле. Ми поштујемо и науку и философију, све је то у реду, али треба да знамо да је суштина и главно занимање нашег живота вјера”, рекао је Епископ буеносајрески.

Додао је да Црква чува и присуство Христово у тијелу.

“Како то каже апостол Павле – у Христу је пуноћа присуства Божјега у тијелу. Онда је ту пуноћа и свакога знања, и свако умјећа, и сваке силе. И, што је централно – живота, јер је главно филозофско питање: Што јесте? Е па тај који јесте се јавио Мојсију нагори и рекао: Ја јесам. А ми јесмо, уколико смо с Њим. Уколико нијесмо с њим, ми само привидно јесмо неким нашим лажним карикатурама и неким нашим лажним стањима. Дакле, то треба да знамо – да је суштина у Цркви и да је ту темељ и извор живота”, казао је, између осталог, Владика Кирило.

Након Литургије благосиљан је славски колач.

Отац Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски рекао је на крају богослужења да смо ми народ који се храни небеским хљебом.

“И често када поједемо онај земаљски хљеб, остајемо гладни за ријеч Светог Јеванђеља”, реко је он.

Подсјетио је да не треба никад заборавити да Христос непрестано куца на вратима наших срдаца.

“Али Христос је пред вратима и онда када му својим гријехом, својим мислима затворимо та врата. Он стоји и куца. Зато никад не заборавимо да је поред наше добре воље, поред светог крштења и светих врлина најглавнији Христос, који је створио овај свијет, који је срце васионе и свеколике твари”, казао је отац Предраг Шћепановић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска