Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Ми смо небеско добили, јер ми живимо за небеско


Црква Светог кнеза Лазара на Љубићу прославила је своју храмовну славу, Видовдан. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, протојереј-ставрофор Владан Милосављевић, протојереј Душан Ћурчић, старешина Храма Вазнесења Господњег у Чачку, протојереј Радиша Сеочанац, старешина Храма Свете Марине у Атеници, јереј Никола Вукобрат, старешина Храма Успења Пресвете Богородице у Чачку, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар. Са верним народом, Светој Литургији је присуствовао градоначелник Чачка Милун Тодоровић са представницима полиције и војске.

Епископ Јустин је у својој беседи истакао значај Видовдана као великог дана за нас православне Србе, јер је на Косову пољу 1389. године кнез Лазар са својим војсковођама кренуо у одбрану отаџбине, имена, вере, народа, деце, нејачи. Према Епископовим речима:

-Ми смо небеско добили, јер ми живимо за небеско, ми живимо на земљи, и земљом ходимо, мислећи и припремајући се само за небеско. Као што је рекао Свети кнез Лазар: Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека. Тиме су постављени темељи Косовског завета. Празник Видовдан представља важан празник за многострадални српски народ. Страдање кнеза Лазара и српских војника представља синоним за отпор туђину, неговање патриотизма, витештва и херојства. Праћењем Христовог пута и прихватањем венца мучеништва, Свети кнез Лазар оставио је завештање српском народу, које отплаћујемо љубављу, вером и бригом за своје ближње.

Након Свете Литургије одржан је молитвени помен страдалим српским војницима.

После сечења славског колача, верници су се сабрали на трпези љубави, током које се присутнима обратио јереј Бојан Сујић. Он је заблагодарио Епископу Јустину и сабраном народу, пожелевши свима добродошлицу.


Извор: Епархија жичка