Type Here to Get Search Results !

Άξιος! Достојан! - јерођакон Роман (Виларет) рукоположен у свештени чин јеромонаха


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је са свештенством Свету архијерејску Литургију трећег дана прославе празника Силаска Светог Духа на апостоле, на Духовски уторак, 14. јуна 2022. љета Господњег,  када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Аву Јустина Ћелијског, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.

Уз саслужење острошког игумана архимандрита Сергија, бројног свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, Митрополит Јоаникоје је у чин јеромонаха рукопроизвео досадашњег јерођакона Романа, сабрата острошке свештене обитељи.

Митрополит Јоаникије je говорећи о дивном и чудесном догађају Силаску Светога Духа на апостоле, који поштујемо као рођендан Цркве, казао је да сва дјела Божија, која су се догодила у давној прошлости, не остају заробљена у прошлости него се претварају у вјечну садашњост.

– И живот Цркве, како је говорио наш отац Јустин Ћелијски, кога данас прослављамо, је продужена Педесетница, вјечна Педесетница, јер се благодат Светога Духа стално излива на Цркву Божију и Дух Свети оживљава цијело тијело Цркве, цијели њен организам, Он је њено дисање, њена мисао, њена нада, њена молитва – рекао је Митрополит Јоаникије.

Навео је да је велика радост на овај велики и дивни празник манастиру Острог добити новог свештенослужитеља оца Романа Виларета, јеромонаха, који се од своје најраније младости припремао за  свету службу.

– Лијепо се образовао, већ дуже година служио као јерођакон и украшавао света богослужења својим лијепим гласом, произносећи јектеније и тако побуђујући народ Божији и нас свештенике на молитву. Велика је част свештеничкога чина, наравно још већа одговорност, обавеза, па можемо рећи и крст и терет, бреме, али уз помоћ Божије благодати сваки онај који слиједи Господа Исуса Христа и Његово јеванђеље биће му на помоћи сво небо и Господ и Пресвета Богородица, и анђели Божији, светитељи и Божија благодат кријепи свештенослужитеље – бесједио је Владика.

Оно бреме које на свештенике Божије Црква полаже и бреме које они морају да понесу заједно са народом, дијелећи са њим зло и добро, бива лако, јер, како је казао, то је лаки јарам, као што је рекао Господ Исус Христос, зато што га Он чини лаким, иначе по људским мјерилима нико га не би могао изнијети часно и до краја, да није Божије силе и милости која се излива на свештенике Божије.

Као најбољи примјер свештенослужитеља у нашем времену Високопреосвећени митрополит је истакао  примјер оца Јустина Ћелијскога, кога данас прослављамо.

– Он је спојио оно што ријетко ко може да споји: дубоку побожност, велику молитвеност, велики подвиг, пост, трпљење, али и велико образовање и стваралаштво непрестано. Он је непрестано стварао, угледајући се на Бога, он је био сапричасник Бога који непрестано ствара, јер Божја милост тако дјелује да сви Његови дарови, сва савршенство Његова, сва сила Његова, почива на онима који Њега љубе – казао је Митрополит Јоаникије.

Даље је поучио сабране да Бог не даје Духа на мјеру, већ по мјери вјере, труда, подвига, љубави па када види да се неко труди, иако је наш труд пред Богом увијек мали и ништаван, Божија милост притиче и надопуњава наше недостатке.

– Тако да наш нови свештенослужитељ, јеромонах Роман има нову одговорности, нову службу и нову благодат, да буде и свештенослужитељ и пастир народа Божјега. Наравно, то није лако, Бог од својих свештенослужитеља тражи велики подвиг, понајвише да пазе на своје мисли, на своја осјећања, на намјере, да увијек наше биће буде окренуто према Богу, да наше мисли не застране, не залутају, осјећања да нас не поведу неким погрешним путем. Човјек је сваки склон да залута, да склизне, погријеши, да падне, и ту смо сви слаби, и то је наша Ахилова пета, коју је Господ исцјелио својим крстом. И зато треба свештенослужитељ да много пази на себе, на своје срце, мисли, намјере, и посебно на своја дјела, као и на ријеч коју ће да изговори. Свештеничка ријеч треба да буде јеванђељска. Сољу божанском, сољу Светога Духа осољена, сагласна са Светим јеванђељем, треба да буде блага, али свештеник мора некада и да каже строгу ријеч –  указао је Митрополит Јоаникије и упозорио да за то ипак треба велико искуство, јер строга ријеч треба да одсјече оно што је нездраво, а да сачува оно што је здраво код човјека.

Подсјетио је да је отац Јустин био строг, али да је та његова оштрина била благословена.

– У зло и тамно, несрећно вријеме комунизма, он је говорио као пророк и будио наш народ и опомињао, не само народ него и свештенике и владике, цијелу црквену јерахију.  Али његова ријеч чула се не само по српским земљама него по цијелој васељени. И зато је толико поштован, велики богослов, достигао велике висине богословскога ума, понајвише молитвом и подвигом – подсјетио је Митрополит на живот и дјело оца Јустина, указујући младоме јеромонаху Роману на примјер овог Божијег угодника и свештенослужитеља Божијег олтара.

Примјер о. Јустина, хвала Богу, многи су слиједили у нашем народу, иако је понекад његов глас дјеловао као глас вапијућег у пустињи, Бог је учинио да су многи тај глас чули и он је дошао до многих срца опустошених и ојађених, и његова ријеч је васкрсла из мртвих многе.

– И он је говорио да сваки свештеник има дар чудотворства. Нема већег чуда од Литургије, свештеник служи свету службу и ту је учесник дјела Божјих и чудеса Божијих, саучесник и сапричасник  Христов.То је највеће чудо, да преко свете службе, Господ силази својим Светим Духом и Господ Исус Христос се сједињује са нама у једно биће. Он је наша глава, а ми смо тијело Његово, ми смо организам богочовјечански, као што је говорио отац Јустин – нагласио је Митрополит Јоаникије.

На крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије истакао је да је о. Јустин богословствовао, говорио као човјек образован, али још је више пјевао, кликтао, славио Бога из свега свога срца и зато га је Црква препознала и прибројала лику светих, не само Српска православна црква него цијела православна васељена.

– Хвала Богу што имамо таквога Божјега угодника, који је постао због својих подвига, страдања и распећа, због тога што је цио српски народ, а и све људе, носио у своме срцу. Велики примјер, велики Божији угодник и велики дар од Бога нашем роду. Нека буде дар од Бога нашем роду и наш нови јеромонах отац Роман Виларет – поручио је Митрополит Јоаникије.

Извор: Манастир Острог