Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Ко је достојан да се причести?


Трећег дана Духова, у Духовски уторак, богослужио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански у Младиковинама код Теслића.

У протеклом периоду је постојала традиција да увијек на овај дан у овом селу служи надлежни Епископ зворничко-тузлански и по ријечима нашег Епископа Фотија, дошао је да ту традицију обнови и ако Бог да здравља да се тако и настави у наредним годинама.

Оно што је такође традиција за овај крај јесте то да у данашњи дан мјештани доносе приносе у виду соли, масти, лука, кукуруза и брашна да би им то освештао свештеник. Тај чин се назива свештање масала.

Свог Архипастира је дочекао домаћин јереј Павле Алексић са мноштвом вјерног народа и браћом свештеницима.

Звона која су одјекивала Вучијом планином и Очаушом су означила почетак молитвеног сабрања у Младиковинама.

У храму Покрова Пресвете Богородице, Епископу Фотију, су саслуживали у Христовој оданости и братској љубави: архимандрит Гаврило (Стевановић), игуман манастира Озрен; протојереј-ставрофор Миладин Вуковић, архијерејски намјесник теслићки; протонамјесник Драган Марковић, парох прибинићки; протојереј-ставрофор Боро Шањић, умировљени парох теслићки;  протођакон Лазар Илић, епархијски ђакон и Александар Митровић, ђакон у храму Свете Тројице у Теслићу.

По завршетку Литургије Епископ Фотије се обратио вјерном народу, поучивши прво све о значају саме Педесетнице молећи се да Бог благослови народ свој, поља и стоку нашу, да умножи свако добро у нашим домовима и у сваком месту где живе благочестиви и побожни људи.

У наставку владика је говорио о светој тајни исповијести. Као пример је навео познати црквено- народни Кочићев збор на ком је присуствовало више хиљада људи. Велики дио присутних је хтио да се причести, али проблем је био како толико људи исповиједити. Тадашњи мудри свештеници су нашли решење тако што су непосредно пред причешће свима постављали само једно питање: Говориш ли са свима, јеси ли у миру са свим људима? Тиме су нас подсјећали да је, поред поста и молитве, од круцијалног значаја чињеница да нисмо у свађи ни са ким, те да је то искључујући фактор када је у питању приступање Светој тајни Евхаристије.

У наставку своје богонадахнуте бесједе Архипастир зворничко-тузлански г. Фотије је говорио о житију светог Јустина Ћелијског кога се данас Црква молитвено сјећа и прославља га. Преосвећени се присетио да је 'прву' теологију научио долазећи као студент у Манастир Ћелије.

Потом је Епископ Фотије освештао новоизграђени парохијски дом поред храма и пожелио породици јереја Павла дуг и благословен живот у њему.

У наставку је приређена трпеза љубави за све присутне, а јереј Павле је даровао свог Епископа уникатним крстом, рађеним од дрвета и украшеним филиграном.


Извор: Епархија зворничко-тузланска