Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Христова наука нема ограничења


”Све идеологије овог света су пролазне. Истина је да оне имају један одређени временски тренутак, интервал у којем се појављују у друштву, али после се гасе и нестају. Међутим, Христова наука, Његова заповест и јеванђелски живот дубоко укорењен у Косовски завет - остаје вечно и довека” - рекао је Епископ Херувим.


На Видовдан, 28. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у храму Светог оца Николаја у Вуковару.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Герман Богојевић, протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, други парох вуковарски и ђакон Војислав Николић, ђакон придворне капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

Епископ Херувим је уз саслужење свештенства служио парастос косовским јунацима и свим невино пострадалима од Косовског боја до данас.

После заамвоне молитве Епископ Херувим проузнео је следећу беседу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Драги народе, драги представници политичког живота града Вуковара, нека свима буде на здравље и на спасење данашњи дан који нас је сабрао у овај наш Свети храм Светога оца Николаја у Вуковару. Сабрали смо се да прославимо име Божије и да се кроз молитве сетимо оних времена кроз које је прошао наш народ. Наш народ вођен је речју Јеванђеља Христовог, испуњавајући речи Јеванђеља, а по примеру Светог великомученика кнеза Лазара кога смо данас у молитвама, у Литургијском сабрању и прославили.

Дивно је дело које је учинио Свети кнез Лазар! Оставио нам је Косовски завет, али тај завет ни у ком случају није идеолошкога типа. Косовски завет нема ту димензију, него је искључиво Христов, Јеванђелског типа. Омивен је истином и врлином, правим вредностима. Никако, ни у ком случају ово није некаква идеологија нити сме да се злоупотребљава. Кнез Лазар ишао је тим путем да је земаљско за малена царство, а Небеско вечно и довека. То је етика Косовског завета, то је оно што све нас треба красити. Све идеологије овог света су пролазне. Истина је да оне имају један одређени временски тренутак, интервал у којем се појављују у друштву, али после се гасе и нестају. Међутим, Христова наука, Његова заповест и јеванђелски живот дубоко укорењен у Косовски завет - остаје вечно и довека.

Сабрали смо се овде да прославимо и све наше великомученике од тога времена до данас. Служили смо парастос и сетили се тако у Господу свих имена, свих људи који су невино пострадали бранећи слободу и Крст Часни. Данашње Свето Јеванђеље поучило нас је и учи нас непрестано да ми који следимо Крст Христов идемо тим путем, да нисмо од овога света и тешко да нас овај свет може разумети. О истини Косовског боja можемо гледати на два начина. Можемо гледати из перспективе да је наша војска тога времена изгубила, али са друге стране, у том контексту вере, никакав се пораз није остварио. Добили смо једну другу димензију, а то је Косовски завет који нас непрестано веже. Веже наш народ на Косову, веже наш народ на овим и свим просторима где живи наш српски народ, на свим континентима.

Христова наука нема ограничења, она нема временске оквире и није пролазна. Христова наука је вечна, има неограничено дејство и увек је нова. Човек непрестано открива Тајне вере и то колика је дубина Јеванђеља Христовог. Колико се ми у свему томе желимо пронаћи толико нам Господ даје да откријемо свој боготражитељски пут.

Нека нас крстоваскрсна Тајна празника Видовдана учи истинама вере које ће нас као народ водити стазама живота ка Царству Небеском! Да нам Јеванђеље буде вођа и да се тако угледамо на пример кнеза Лазара и светих мученика, великомученика и свих праведних пострадалих за Крст Часни! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска