Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Илијашу: Свети мученици нам отварају пут према Царству небеском


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије богослужио је данас, на празник Мученика дабробосанских у храму Светог Илије у Илијашу, уз саслужење Митрополита дабробосанског г. Хризостома и господе Епископа рашко призренског Теодосија и захумско – херцеговачког Димитрија и свештенства из више епархија СПЦ. У литургијској бесједи након читања Јеванђеља о. Дарко Ђого је говорио о свештеномученицима и мученицима дабробосанским и милешевским.


Звучни запис беседе


“Од Купреса до Љубостиње и од сјевера Босне до југа Косова и Рашке области су рођени по тијелу наши свети свештеномученици. Гдје су то рођени за Царство небеско? Од Арада, Јадовна, Велебита, Јасеновца… Колико их је тек посијано на овом кратком путу од Семизовца до Илијаша, колико по стратиштима другим. Све те тачке описују отачаство наше које нам нико не мож одузети, са којим ћемо се најприје идентификовати. Јер тамо гдје су рођени по тијелу и тамо гдје су рођени за Царство небеско наши свештеномученици, ту је наша отаџбина”, рекао је отац Дарко Ђого.

Нкон благосиљања славског колача Митрополит Хрисзостом је поздравио госте сабрања и рекао да су око свештеномученика дабробосанских сабране хиљаде мученика Митрополије дабробосанске и читаве наше светосавске Цркве.

“Све њих данас славимо и свих њих се данас сјећамо. Молимо их да се моче за нас, за српски народ. Да нас Бог њиховим молитвама укријепи духовно, да нас сједини и уједини у вјери, у сваком добру, да нас Бог умножи и обожи, ако Бог да… Благослов њихов да имамо и да се данас радујемо, да их имамо као наше заступнике пред Богом”, рекао је он.

Митрополит дабробосански је заблагодарио браћи архијерејима присутним на данашњој светковини у Илијашу.

“До неба вам хвала, браћо архијереји. Велику част сте учинили данас овоме благочестивом народу, нашој Митрополији, а посебно нашим свештеномученицима”, казаоје Митрополит Хризостом.

Митрополит Јоаникије је на крају у име архијереја који су дошли на ову светковину заблагодарио домаћину – Митрополиту дабробосанском Хризостому топлим и пуним љубави братским ријечима.

“Нас су данас овдје, заједноса нашим Митрополитом сабрале свете жртве светих Божјих угодника – свештеномученика Петра Дабробосанског и са њиме пострадалих свештеника и вјерних Митрополије дабробосанске. Али исто тако и исповједништво и мучеништво на један други нашин Светога Варнаве Хвостанскога”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Петар Дабробосански, као већ сиједи старац, пун мудрости и духовне силе, са великим ауторитетом пострадао подобно првих хришћанима.

“Подобно светим апостолима, подобно Светом Игњатију Богоносцу и осталим светим великим мученицима из првих хришћанских времена. И дао је примјер и осталима, и свештеницима и народу како треба свједочити вјеру. У то вријеме наш је народ жртву Светог Петра Дабробосанскога доживио као велики губитак, и његову и са њиме пострадалих свештеника и вјерника. ли, видите како жртве за Христа пострадале дају нови живот Цркви Божјој и народу Божјем”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је данашњи сабор примјер надахњивања њиховом вјером у Христа Господа.

“Они нас сједињују са Христом и обједињују нас овдје сабране у љубави. Обједињују нас Духом Светим и дају нам и снагу и живот и радост. И отварају нам пут према Царству небеском”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да је, као што је и Свети Петар главом и крвљу својом посвједочио вјеру у Христа Господа, и Свети Варнава Хвостански тако свједочио у вријеме безбожног комунизма.

“И страдао. Годинама и деценијама био на Голготи Христовој. Прогоњен, ислеђиван, шпијуниран. Трновитим путем идући кроз овај живот, али свједочећи вјеру у Господа. Велики човјек, велика личност. Био је примјер многим вјерницима и претходник свих оних који су се у вријеме безбожног комунизма држали свете православне вјере”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска