Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у Микулићима освештао манастирски параклис


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 21. августа, у 10. недјељу по Духовима, служио је Свету архијерејску литургију у капели посвећеној Фјодоровској икони Мајке Божије у Манастиру Светог Сергија Радоњешког у Микулићима, подно Румије. Саслуживали су протојереј-ставрофор Радоман Мијајловић, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, јеромонах Прокопије (Вуковић), јереј Никола Радовић и јерођакон Сионије (Зорић).


Звучни запис беседе


Прије Свете службе Божије, Митрополит је освештао капелу посвећену Фјодоровској икони Пресвете Богородице и рукопроизвео у чин чтеца Луку Мартиновића.

У литургијској бесједи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да у наставку празника Преображења Христовога славимо Господа Исуса Христа који се преобразио на гори Тавор. Прослављамо вјечну и незалазну и нетрулежну свјетлост која се јавила преко Његовога људскога лица, која је преко Његове људске природе засијала Светим апостолима и тада се излила Божија свјетлости и енергија и на апостоле и на овај свијет, али, како је казао, није се завршило све на томе.

“Него као што се Господ преобразио и излио своју свјетлост на своје ученике у она давна времена, тако Господ излива своју благодат и милост, свјетлост и енергију на Цркву своју кроз сва времена. И сви ми православни хришћани, долазећи на свете службе постајемо причасници Божије свјетлости и милости, правде и љубави, доброте, једном ријечју Његове благодати. И кроз Христа Сина Божијега, који је дошао у овај свијет, усиновљујемо се Богу и Оцу, постајемо дјеца Оца нашега небескога”, бесједио је Митрополит, објаснивши да се зато и тако смјело обраћамо на Светој литургији Богу живоме, истинитоме, као своме Оцу. И молимо се сви заједно једним срцем, једном мишљу, једним осјећањем, молитвом Оче наш, који си на небесима… и на такав начин постајемо причасници Његовога вјечнога царства.

Христова свјетлост, коју је излио на Свете апостоле, само је пројава Његовога вјечнога и непролазнога Царства, то је Царство свјетлости у које нема таме, у које ми сви желимо да уђемо. Заправо, поучио је Владика сабране, постајемо причасници тога Царства по мјери наше вјере и нашег очишћења, труда и љубави, већ овдје и сада на Светој служби Божијој, хранећи се небеским хљебом, причешћујући се Светим тајнама Тијела и Крви Христове, постајућу заједничари и судионици и сутјелесници Христа распетога и васкрслога.

У наставку је објаснио да је Господ своју благодат дао и посредно, понајвише преко заступништва Пресвете Богородице па онда Светих арханђела и анђела, апостола, мученика и осталих Светих Божијих угодника, који су наши заступници пред Престолом Божијим. Говорећи о великом броју чудотворних икона Мајке Божије, казао је да има доста храмова који су им посвећени.

“С обзиром на то да се преко чудотворних икона пројављује милост Божија и милост Пресвете Богородице, наше заступнице, брзе помоћнице, онда није чудо што се храмови посвећују и иконама Пресвете Богородице, и свака икона чудотворна јавља дјелић од милости Божије и заступништва Пресвете Дјеве Богородице. Можемо рећи да чудотворне иконе Пресвете Богородице дјелују на исти начин, јер све преносе Божију благодат и Божију милост и милост Пресвете Богородице, али свака има и неку посебну намјену и службу”, истакао је Високопреосвећени.

Подсјетивши на икону Богородице Тројеручице, која штити манастир Хиландар, као и друге иконе Пресвете Богородице на Светој Гори, Владика Јоаникије је истакао да чудотворних икона Пресвете Богородице има по цијелом свијету, нарочито у Русији, јер су Руси молитвени народ који се много моли Богу и Пресветој Богородици. Са присутнима је подијелио своје импресије са светих служби у Русији, гдје се види посвећеност Богу и храму Божјем, како се стоји у цркви са страхом Божјим и како се људи кају за своје гријехе.

“А ова икона, којој је овај свети храм посвећен, зове се Теодоровска, заштитница је императорскога дома Романових, а постојала је и много раније. Говори се да је била у Храму Светог Теодора Стратилата па се зато и зове Теодоровском иконом Мајке Божије”, нагласио је Митрополит, додавши да су се многа чудеса догодила преко ове свете иконе те да је многи храмови и домови посебно поштују.

По његовим ријечима и ова капелица Манастира Светога Сергија Радоњешкога, испод горе Румије, посвећена је икони Пресвете Богородице Теодоровске, да би Божија благодат и чудеса, која су се пројавила преко ње, осијенила и овај свети храм и да би била заштитница и овога манастира и сестринства:

“Велики је труд мати игуманије Теодоре која је овдје сабрала своје сестринство и велики труд принела Богу и Светом Сергију Радоњешкоме. Па ево, данас смо се удостојили да ову капелицу манастирску освештамо. Много је манастира који уопште немају своју капелу, него имају само манастирски храм, а ево ова капела овдје, у овом новом подигнутом манастиру, јесте добар знак да ће се овдје, ако Бог да, сестринство умножавати и да је ово мјесто благословено и благодатно. Многи људи су приложили свој труд, своју љубав и дали свој допринос да се изгради прво храм, а онда и овај конак, а послије и ова капела. Мати Теодора ће се захвалити свима и Црква ће наравно запамтити сва њихова доброчинства. Али најважније је да Бог запамти и помене и да свакоме узврати, колико је год ко дао овдје својом безмјерном мјером, са здрављем, добротом и Божјим благословом за њих и за њихове породице, за све приложнике овога светога храма и ове свете обитељи. Свима на здравље и на спасење и на многа и блага љета! Срећан празник и све вас Бог благословио! Амин, Боже дај!”

Након Свете литургије Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у Бару у чин мале схиме замонашио монахињу Ксенију, сестру свете обитељи Преподобног Сергија у Микулићима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска