Type Here to Get Search Results !

Пета годишњица Епископа Арсенија на трону епископа нишких


Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је данас, 31. августа 2022. године, светом архијерејском Литургијом у нишком Саборном храму Силаска Светога Духа на Апостоле, евхаристијски прославивши пету годишњицу архијерејске службе на трону нишке Епархије, као и осму годину од хиротоније у чин Епископа, известила је Епархија нишка


Звучни запис беседе


По Великом Входу, ђакон Никола Младеновић рукоположен је у чин свештеника. На крају Свете Евхаристије, а поводом данашњих годишњица, Владика Арсеније је у слову сабранима изразио своју благодарност "Богу на овом великом дару који му је Господ дао - дару епископства", подсетивши да наставља оно дело својих претходника "које су они давно, још у четвртом веку започели". "Заједно уједињени, заједно у молитви, труду, у љубави, сва искушења ћемо уз помоћ Божију превазићи", рекао је Епископ Арсеније.

Преосвећеном Епископу саслуживали су протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма, протојереј-ставрофор Ненад Микић, парох први при Саборном храму, јеромонах Јефрем (Шекарић), настојатељ манастира Светих Архангела у Конџељу, протојереј Миодраг Павловић, Архијерејски намесник први нишки, протојереј Дејан Арсић, секретар ЕУО Епархије нишке, протојереј Предраг Радосављевић, старешина нишког храма Светог Цара Константина и Царице Јелене, јереј Бранислав Тонић, парох брзобродски, јереј Владе Капларевић, службеник Епархије нишке, ђакон Никола Младеновић, протођакон Ђорђе Филиповић, протођакон Стеван Кричка, ђакон Предраг Пиперски и ђакон Никола Ераковић.

Прота Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма је у свом слову подсетио да из Светога Писма и предања сазнајемо да је Бог призвао човека из небића у биће и да смо на тај начин постали иконе Божије. Тако је Господ призвао и данашњег Епископа Арсенија, који је својим родитељима постао понос и дика, кога је блаженопочивши Патријарх Иринеј увео у трон Епископа нишких - "да смело и достојанствено буде испред свих нас, да се моли за нас, да нас чува руководи, да нас сложи и буде предводник наш", што нимало није лако у овим временима, рекао је прота Бранко.