Type Here to Get Search Results !

Прослављен имендан архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме


У 10. недјељу по Духовима, 21. августа 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог Мирона Епископа Кипарског, Преподобне Зосиму и Јакова Туманске и Светог Емилијана Исповједника, молитвено је било у острошкој светињи.


Звучни запис беседе


У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу молитвено је прослављен имендан острошке сабраће архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме, чији су Свети Мирон и Свети Зосима небески заступници.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Мирон, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије и сабраћа протосинђел Илија, јеромонаси Владимир и Роман и јерођакон Зосима, као и свештеници Ђорђе Ракић из Нишке епархије и Стефан Дамјановић из Шумадијске епархије.

После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља о чудесном догађају када Господ након Преображења на Тавору исцјељује ђавоиманог, сабранима је о тој јеванђељској причи бесједио о. Илија.

Сабрани који посте Великогоспојински пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

На крају Литургије игуман Сергије са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач које су поводом славе њихових небеских заступника Светог Мирона и Светог Зосиме, припремила острошка братија архимандрит Мирон и јерођакон Зосима.

На крају Литургије о. Сергије је оцима Мирону и Зосими честитао имендан.

– Ако Господ рече да се Царство небеско на силу задобија и само га подвижници достижу и задобијају, оно то јесте дар од Бога, али морамо и ми да учинимо корак ка томе Царству небеском да се опредијелимо за њега, да наш боравак у вјечности са Господом не буде гест присиле, него чин љубави и да своје срце опредијелимо, отворимо и усмјеримо свијешћу и словесношћу која нам је од Господа дата као подобје Божије у нама. Да се лично опредијелимо за Господа, да живимо по светим његовим заповјестима, да се смиравамо пред живим Господом Богом, пред Његовом светом и пресветом величином и од Њега очекујемо милост, помоћ и загрљај. Тако, као што су радили и ови светитељи, као што сви свети чинише у свом животу да кроз своје лично покајање, труд и опредјељење за живот вјечни и Царство небеско живјећи по светим тајнама и светим врлинама, достигоше обожење и остварење свебе на живом Богу, тако од свег срца желимо и нашој братији, оцу Мирону и оцу Зосими, да и они огледајући се на све свете, нарочито на ова два дивна светитеља и чија је слава све већа, да угледајући се на њих и они сами наставе и још више умноже своје подвиге и трудове, тако да им Господ Бог подари на овом свијету многа, блага љета у добром здрављу, а у вјечности живот вјечни – рекао је игуман острошки Сергије.


Извор: Манастир Острог