Type Here to Get Search Results !

Најава: Од 5. до 9. септембра биће одржана пета Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки”: Држи свој ум у аду и не очајавај

Пета међународна духовна академија Свети Јевстатије Превлачки одржаће се од 05 до 07 септембра 2022.године у манастиру светог архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта. Овогодишња тема МДА је ријеч Божија откривена Светом Силуану Атонском: ДРЖИ СВОЈ УМ У АДУ И НЕ ОЧАЈАВАЈ. Сходно с тим у најави Пете Међународне духовне академије свети Јевстатије Превлачки се наводи:


„Суочени са многим видовима испољавања зла у савременом свијету, чини се да никада није била актуелнија порука светогорског светитеља. Јер заиста, како се хришћанин има спасавати у свијету који најчешће подсјећа на адско окружење, у коме су све изворне хришћанске вриједности највећма доведене у питање? Како данас, бивајући у окружујућем аду, разумијевати гласовиту поруку Силуана атонског да ”држимо свој ум у аду и да не очајавамо”? На трагу тумачења Авве Јустина Ћелијског Апостолове посланице (I Јованова 5,19), са правом питамо: да ли данас заиста јасно распознајемо граничне линије између онога што је Божје и што није Божје; између добра и зла, правде и неправде, истине и лажи, живота и смрти, Бога и ђавола? Потврђује ли начином живота савремени хришћанин став да упркос таквом свијету, он живи светим силама онога света, чувајући се од зла и гријеха? Слиједимо ли поруку о императиву анђеоског подвига хришћана који се састоји у томе што живе у свијету који „сав у злу лежи“, то значи: у аду, не очајавајући при томе јер ”знамо да смо од Бога”, како разумјети да је сав овај богоздани свет данас посебно оборен злом, у коме савремени човјек лежи као тежак болесник? (Авва Јустин). Који су путеви превладавања таквог стања и потврђивања Логосне суштине коју човјек као твар Божија непобитно у себи носи?

Сва ова питања добијају посебно на актуелности имамо ли у виду садашњу трагедију рата словенске православне хришћанске браће, чије се окончање ни помирење назрети не може!

Одговоре на ова и друга овима блиска проблемска питања, учесници Академије ће покушати дати посредством предавања и дијалога из угла различитих дисциплина: теологије, философије, политичке теорије, социологије, историје, књижевности, психологије итд.

Напомињемо да ће се Академија одржати у просторима древног манастира св. Арханђела Михаила на Превлаци, који је свети Сава Немањић 1219. установио као сједиште Зетске епископије, и у коме ће учесници бити смјештени за вријеме трајања скупа.“


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика