Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Филип Јаковљевић: Владика Николај је дао најбоље од себе Господу

Свету Литургију је служио архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија  протонамесник Филипа Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, намесника осталих епархијских намесништава, игумана лелићког Георгија и свештенослужитеља из више епархија, као и појање певнице и Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића. 

У оквиру свечаности, Орденом Светог Владике Николаја за љубав према манастиру Лелић и допринос у животу и напретку обитељи  одликовани су Миодраг Пејић из Београда и Десимир Тадић из Ваљева, а 21 учесник сабрања награђен је Архипастирском граматом. Међу њима је и протојереј- ставрофор Драган Алексић, некадашњи парох лелићки који је дочекао мошти Владике Николаја.

Након низа духовно- културних манифестација у току године, те јучерашњим симпосионом о делу Светог Владике Николаја, прослава јубилеја једног од највећих православних мисионара новијег времена крунисана је литургијским сабрањем крај његових моштију у манастиру Лелић, којег је на дар српском народу подигао на породичном имању са оцем Драгомиром. По благослову Епископа Исихија, литургијско слово упутио је његов заменик протонамесник Филип Јаковљевић. Подсетивши на велике јубилеје Светог Владике Николаја- 140 година од рођења, 65 од престављења Господу и 30 од преноса моштију из америчког града Либертивила у родни Лелић, он је навео да је цела ова година посвећена јубилејима славном изданку нашег народа. Дани у којима су свечаности организоване, као и место које је било домаћин јучерашњег симпосиона- Више јавно тужилаштво носе одређену симболику, будући да је управо у тој институцији име Владике Николаја деценијама помињано у сасвим „другачијем“ контексту. И данашњи дан носи много симболике, о чему нам сведоче и данашња јеванђеља (Јн 3, 13 17; Мт 35-46) која у суштини говоре о једној ствари, а то је љубав. Прво нас учи о љубави према Богу и ближњем, а друго да је Бог толико заволео овај свет да је Сина Свог послао, истакао је протонамесник Филип Јаковљевић. 

Бог Отац даје свету и нама људима оно што му је најважније- Господа Исуса Христа да нас искупи од греха и отвори нам врата вечног Царства небеског. И гле чуда, драга браћо и сестре, баш данас када прослављамо својеврстан празник Светог Владике Николаја, ми читамо ове заповести о љубави, а знамо да је читав живот Владике Николаја био проткан овим јеванђељима и заповестима о љубави према Богу и према човеку… Речи „Бог те воли“ треба да памтимо и да промишљамо, јер Бог те воли и када негде далеко од очију јавности чиниш грех. Бог те воли и када јавно чиниш грех- истакао је протонамесник Филип Јаковљевић. 

Та љубав Божја никако не значи да треба да чинимо грех, већ да подстакне на наш одговор, а одговор је у речима јеванђеља „да љубимо Господа Бога свога и ближњег као себе сама“, поучио је отац Филип Јаковљевић о назорима које би требало да негујемо, имајући на уму бескрајну љубав Творца. Свети Владика Николај је речи „Бог те воли“ добро знао и носио у срцу и то можемо видети на мноштву примера из његовог живота, казао је архијерејски заменик, поделивши са сабранима анегдоту о градњи задужбине на најплоднијем комаду Велимировића имања.

 Отац Драгомир је дао неке предлоге, а Владика Николај је рекао да ће то бити овде. Отац се у први мах успротивио, говорећи да је то наплодније парче земље које имају, али Владика Николај је рекао да ће управо то бити место где ће живети задужбина. За честитог сеоског домаћина парче најплодније земље значи живот, егзистенцију, прехрањивање деце… Такав је био Владика Николај и, наравно, отац Драгомир га је послушао. Видимо како се ово место облагодатило и израсло у место где се сабирамо и духовно надахњујемо. Свети Владика Николај је најбоље од свог живота или боље рећи читав свој живот предао Господу- рекао је отац Филип Јаковљевић, додавши да љубав Владике Николаја према Господу треба свима да нам буде пример и звезда водиља у нашим животима.

На крају Литургије, протонамесник Филип Јаковљевић је упутио благодарје дародавцима манастира Лелић, којима су данас уручени Ордени Светог Владике Николаја и Архипастирске грамате. 

Посебан свечани тон данашњем сабрању дао је наступ Музичке групе „Нектарија“, која је извела своје ауторске духовне композиције у сарадњи са познатим ваљевским музичарем Сашом Стефановићем.

Традиционално, гостољубиво лелићко братство приредило је свечану трпезу за све госте, међу којима су били и предавачи на јучерашњем симпосиону Владимир Меденица, др Ксенија Кончаревић и Срећко Петровић.


Извор: Епархија ваљевска