Type Here to Get Search Results !

Епископ Стефан присуствовао отварању изложбе "Душа Србије" у Руском дому


Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија присуствовао је отварању изложбе "Душа Србије", посвећеној изради јединственог мозаика Храма Светог Саве, у четвртак, 15. септембра 2022. године, у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

* * *

Повезана вест:

„Душа Србије“ – виртуелна екскурзија по храму Светог Саве


Овом приликом, Епископ Стефан је благословио све присутне и рекао да је Косово срце Србије, а Храм Светог Саве је душа Србије. Наравно, то није она обична душа о којој говоре разноразни мислиоци, него душа Србинова је душа Храма Светога Саве. Она је много већа, почела је да добија смисао 1999. године, када се у њој док је свет бомбардовао нас, мали српски народ, у њој су се молили заједно патријарх српски и патријарх руски. Владимир Владимирович и наш патријарх Иринеј су се поново срели 2012. године и ту се пројавила та душа и идеја да се заврши храм у техници мозаика и да то буде уз помоћ руског народа.

Свечаном отварању присуствовали су Александар Дибаљ, заменик генералног директора за комуникације „Гаспром њефта“, Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији и Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор мозаика.

Изложба траје до 30. новембра 2022. године.


Извор: Телевизија Храм