Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Добро и чисто срце јесте срце какво је створио Господ

У Недељу 20. по Духовима Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више епархијских свештенослужитеља, као и појање певнице и хорова „Емануил“ и „Хаџи Рувим” под управом Вање Урошевић и Милице Степановић Бабамилкић.

 На Светој Литургији, Владика Исихије у чин презвитера је рукоположио ђакона Јована Новитовића, истакнутог појца и вероучитеља, који са великим успехом годинама предаје веронауку у Основној школи „Нада Пурић“. 

У литургијској проповеди, заснованој на јеванђељском одломку о сејачу и семену (Лк 8, 5-15), Владика Исихије је објаснио да су проповеди Господа Христа у форми прича, јер је Он Својим савременицима, као и нама данас, на тај начин откривао тајне о Себи, о Светој Тројици, стварању и нашем животу као највећем дару.

То су тајне не зато што су намерно сакривене од људи, већ зато што не могу да се појме само људским разумом. Оне морају да се поимају и умом и срцем. Оне морају да се посаде у наша срца и морају ту да дају плод, али не као обичне речи, већ као речи Божје- речи које носе значења и овог и оног света. У овој причи Господ говори о речи као семену, које Он сеје у срца људска и наводи три ситуације у којима се реч слабо прима и четврту, која је богоугодна и омогућава да се удубимо у тајне божанског откривења- рекао је Владика Исихије. 

Објашњавајући метафоричке приказе различитог пада семена, он је навео да је прво семе оно које пада поред пута, бива погажено и птице га позобају- семе које пада на стазу којом пролазе разна учења овог света, те реч Божја не може да се прими. Даље, навео је ваљевски архијереј, друго семе пада на камен, суши се услед недостатка воде. Треће, пак, пада усред трња које га гуши. Трње представља бриге о богатству овог света, илити оно што нас највише спречава да се удубимо у тајне божанске јер, нагласио је Владика Исихије, онај ко је пријатељ свету је непријатељ Богу. Наравно, отклањајући могућност неправилног схватања, он је истакао да нису благодати овог света лоше по душу човека, већ бриге око њих.

Ако се исувише бринемо о богатству овог света, то потпуно обузме нашу памет, а најгоре је што обузме и наше срце. Оно што је дужно Богу, ми дајемо стварима овог света и у томе се огледа идолопоклонство као крајње робовање свету и одступање од Бога- рекао је ваљевски архијереј, поткрепивши примером богаташа из друге јеванђељске приче којем је тешко да, по савету Спаситеља, раздели своје имање сиромасима. 

Такође, објаснио је Владика Исихије, поред материјалног богатства, препреку за везивање за Бога може представљати и духовно знање. Дакле, не треба да много знамо о Богу, већ да знамо Њега Самог, да Га познајемо својим животима. На крају приче, Господ говори о плодном тлу- када срце представља добру земљу на којој семе изникне и донесе стоструки плод. Реч Божја је богата и, ако падне на добро тле, она даје плод какав не можемо ни да замислимо. 

Добро и чисто срце јесте срце какво је створио Господ. У таквом срцу семе је обрађивано, није допуштено да буде угажено. Ту је уклоњено камење и истребљено трње- тло које је припремљено. Припремамо се за реч Божју, живећи у Цркви и живећи у подвигу, у посту и молитви. Свака њива, ако се не обрађује, она се запарложи и постане неупотребљива. Тако и ми, ако себе запустимо, и ми постајемо тврди, груби и потпуно глуви за реч Божју. Како каже Господ, слушајући, не чујемо- поучио је Владика Исихије и благословио своју духовну децу да се труде и чисте своја срца за реч Божју. Да је прихвате и чувају како би она могла да узрасте у срцу и дели са ближњима. 

На крају Литургије је прочитана молитва за очување светиње брака и породице. Честитајући свештенику Јовану Новитовићу, Владика Исихије је изразио велику радост због чина рукоположења, који допуњује радост служења. Служба свештеника је служба у коју Господ узноси оне које одабере и поставља их да буду пастири, који се старају о повереном им народу, као и да му служе за узор прослављања Оца на небесима, поручио је Владика Исихије и пожелео оцу Јовану Новитовићу да му свештенички чин буде на изградњу сопствене личности, а његовој породици и будућој пастви на духовну корист.


Извор: Епархија ваљевска