Type Here to Get Search Results !

Пољска црква упозорава на штетног деловање украјинских расколника


Архијереји Пољске православне цркве забринути су због наставка „штетне активности“„митрополита“ Епифанија Думенка, поглавара расколничке „Православне цркве Украјине“.


Архијерејски сабор Пољске аутокефалне православне цркве састао се у уторак 25. октобра 2022. у Варшави под председавањем Његовог Блаженства митрополита варшавског и све Пољске Саве. Прочитавши писма помесних црквених предстојатеља о ставу Украјинске православне Цркве „о такозваном „митрополиту“ Епифанију ПЦУ, архијереји су потврдили исти став који имају већ неколико година, саопштавају из Канцеларије Пољског архијерејског сабора. .

Пољски архијереји су неколико пута од 2018. године изјављивали да је ПЦУ расколничка, а Думенко ништа друго до лаик. Овај став је поново потврђен недавно у августу, након што је Думенко писао митрополиту Сави жалећи се да пољско православно свештенство не саслужује и не причешћује свештенство његове „Цркве“ у Пољској, и да се пољско православно свештенство обраћа Цариградској патријаршији са притужбама на активности  Епифанијевог свештенства у Пољској.

И раније овог месеца, упркос непроменљивом ставу Пољске цркве, Архијерејски синод расколничке Цркве упутио је писмо патријарху цариградском Вартоломеју и митрополиту варшавском Сава по питању пастирског старања о украјинским избеглицама.

Као одговор на активности расколничке Цркве у Украјини и Пољској, Пољски архијерејски сабор је у уторак саопштио:

Рат у Украјини је потпуно пореметио нормалан живот у овој земљи, Европи и свету. Ово се на посебан начин односи на живот Православне цркве.

Православље у Украјини је подељено и верници се често осећају изгубљено. Жао нам је због тога, јер је ово стање негативно утицало на целокупно Православље.

Што се тиче штетне делатности такозваног „митрополита” Епифанија, Свети архијерејски сабор Пољске православне цркве остаје при свом ставу израженом у одлукама: 340 чл 3; 341 чл 7; 342 чл 1; 343 чл 1; 346 чл 5; 347 чл 1; 348 чл 4.

Свети архијерејски сабор позива вернике да наставе да се моле за мир у Украјини, за окончање рата и окончање поделе канонске Православне цркве у тој земљи.

Истовремено, Свети архијерејски сабор моли Његову Светост патријарха цариградског Вартоломеја да сазове Сабор предстојатеља свих помесних православних Цркава.

Свети архијерејски сабор изражава захвалност и благодари свим верницима, црквеним организацијама и појединцима на духовној и материјалној помоћи Украјини и њеним грађанима. Не одустајмо од своје ревности и наставимо у овом добром делу помагања онима који оскудевају.

Свемогући Боже! Молимо се Теби да подариш мир народу Украјине и светој Православној цркви.

Канонска Украјинска православна црква је у понедељак саопштила да су становници Харковске области примили још једну пошиљку хуманитарне помоћи из добротворног фонда „Елеос“ Пољске цркве, набављену уз помоћ Православне цркве у Америци и међународних православних добротворних организација.

Пољски Архијерејски сабор такође је у уторак 25. октобра 2022. одлучио да призна каноничност и аутокефалност Македонске православне цркве Охридске архиепископије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com