Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије: Наши стари су знали да сваки тренутак треба везати за светињу

На празник Светих мученика Сергија и Вакха – Срђевдан, у четвртак 20. октобра 2022. године, Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је свету архијерејску Литургију, у храму Светог Василија Острошког, у Горњем Заостру, код Берана.


Звучни запис беседе


Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, а молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ овог краја.

Ријечима архипастирске бесједе сабране је поучавао Преосвећени владика Методије, честитајући данашњи празник, у народу познат као Срђевдан.

Из тог разлога је, навео је Епископ Методије, у благословеном крају, Горњем Заостру, подигнута је црква и посвећена Светом Василију Острошком, Слава му и милост, најпоштованијем Светитељу у нашем српском народу и шире.

“Наши стари су знали да сваки тренутак треба везати за светињу, да би се спремала љетина, да би имали чиме изаћи, са дјелима својима и са стањем душе своје пред Господа, пред свете Његове и пред претке наше, који су нам оставили оно што је најпретежније и најдрагоцјеније, а то је светиња и предање о светињи, свету вјеру православну хришћанску, коју је чувала и очувала и очуваће до краја свијета и вијека, ако Бог да, Црква наша народна, српска свеправославна, Христова Црква, коју је Он основао и устројио, поставио јој јаке темеље прије двије хиљаде година“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Храм Светог Василија Острошког у Горњем Заостру код Берана освештао је на празник Светих мученика Сергија и Вакха, 20. октобра 2019. године, ондашњи Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.


Извор: Радио Светигора