Type Here to Get Search Results !

Украјински Синод издао саопштење о животу под државним прогоном и у рату


У време када је Црква суочена са појачаним притисцима и прогоном од стране локалних и државних власти, Свети синод Украјинске православне цркве састао се данас у Светоуспенском кијево-печерском манастиру и издао саопштење о најважнијим питањима са којима се Црква и њени верници данас суочавају. 


Украјинска служба безбедности (СБУ), Национална полиција и Национална гарда спровели су јуче „контраобавештајне” активности у Кијево-печерској лаври и неколико других манастира УПЦ и у једној епархијској управи. Стотине зграда и људи је „темељно проверено“ да ли има знакова симпатије или сарадње са Руском Федерацијом.

Са таквим оптужбама из СБУ суочава се и Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан, које он у потпуности негира. Како Синод  (Сабор) примећује, и друго свештенство се суочава са неоснованим оптужбама за колаборацију.

Локалне власти и даље забрањују Цркву у неким својим областима, а само овог месеца у украјинском Парламенту је регистрован још један предлог закона којим се позива на потпуну забрану Цркве у целој земљи. Другим законима се тражи да се Кијево-печерска лавра одузме од Цркве и преда расколницима.

И на многим другим местима расколници и даље заузимају православне цркве, често уз сагласност и/или помоћ локалних власти и органа за провођење закона.

Упркос прогону са којим се суочава, Црква наставља да стоји уз свој народ, помажући свима који су захваћени ратом и позивајући све да се молитвено удруже како би се успоставио мир.

У свом данашњем саопштењу Синод (Сабор) УПЦ понавља да је против рата од када је почео у фебруару и да се „доследно залаже за очување суверенитета, независности и територијалног интегритета Украјине“.

Верници УПЦ служе у Оружаним снагама Украјине и другим војним групама, а Црква се радује победама украјинске војске, наводи Синод. „Истовремено, са дубоким болом и даље да примамо вести о погибији наших бранилаца и цивила. Вјечнаја памјат свим жртвама овог страшног рата!“

Што се тиче оптужби на рачун свештенства, Синод наводи:

Нажалост, данас се један део свештенства Украјинске православне цркве оптужује за колаборацијске активности. С наше стране, узимајући у обзир различите околности које су настале услед војне агресије Руске Федерације на Украјину, изјављујемо да су ове вештачке оптужбе недоказане и неосноване. Они епископи и свештеници који су остали на окупираној територији Украјине и тамо настављају да врше своју пастирску службу нису колаборационисти. Напротив, многи од њих су прави хероји украјинског народа. У тешким околностима које су настале као последица рата нису напуштали своје стадо. Ризикујући свој живот, свештенство Украјинске православне цркве чини све да наш украјински народ опстане тамо где рат уништава шансе за људски живот.

Надаље, Синод осуђује насилну праксу заузимања цркава, истичући како је непристојно што се то често дешава уз учешће структура локалне власти. „Срамота је што неки владини функционери дозвољавају себи да дају провокативне изјаве отворено уперене против наше Цркве. Већ смо приметили да овакви поступци цепају друштво, а ово је посебно тежак злочин по ванредно стање“, поручују архијереји.

Такође је забрињавајућа чињеница да је СБУ недавно претресао црквену имовину. Синод позива службенике за спровођење закона да покажу објективност и непристрасност у својим поступцима: „Још једном апелујемо да не подстичемо унутрашњи рат, већ да ујединимо све како бисмо преживели и победили зло са којим се суочавамо. Само наш заједнички рад без унутрашњих сукоба моћи ће да заустави крвопролиће.”

У оквиру својих напора да уједини земљу, Црква подржава украјинске војнике „не само речју, већ и делом“, пружа уточиште интерно расељеним лицима и помаже свима који страдају због рата. „Дубоко смо уверени да свештенство, монаштво и мирјани својим делима доброте и милосрђа дају значајан допринос томе да наша отаџбина опстане у временима тешких искушења“, наводе архијереји.

„Надамо се да ће у блиској будућности бити престатипристрасни однос према Украјинској православној цркви и да ће наше свештенство бити укључено у квоте конфесионалног представништва војних капелана и бити дозвољено да буду свуда где се налазе наши верујући војници“, наводи се у саопштењу.

Синодско саопштење се завршава речима: „Молимо се да, по речима св. апостола Петра, сви буду „једнодушни, сажаљиви, братољубиви, милосрдни...“ (1 Петрова 3,8-9), да Господ одржи све здраве и неповређене, и да мир завлада у нашој земљи Украјини!“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 




Извор: Оrthochristian.com