Type Here to Get Search Results !

Вина манастира Буково у Италији

Вина манастира Буково представљена су недавно на изложби “Vini da Terre Estreme” која се одржала у Тревизу у Италији, на својеврсном дегустационом салону на којем се излажу такозвана херојска вина, она која се производе у тежим условима него што је уобичајено, на већим надморским висинама, на неприступачним теренима, каменитом земљишту, терасама, на острвима.


У питању су винарије са дугогодишњом производњом на традиционалан начин, где вина у себи носе велики напор и труд који су потребни да се добију врхунска вина са ових поднебља. Присутни су могли да пробају вина која се производе од севера до југа Италије, са Сицилије, из Истре, Далмације и из Србије.

Манастир већ четврти пут излаже на овој манифестацији, која је одржана у Вили Браиди у Мољану, и на којој је представљена наша аутохтона сорта Црна Тамјаника, али и вина направљена од интернационалних сорти Шардоне, Бургундац, Гаме и Каберне Совињон. Поднебље чини да ова вина имају карактерну црту Неготинског виногорја, што је свакако интересантно људима који немају често прилике да пробају оваква вина.

У оквиру десете изложбе “Vini da Terre Estreme“ на Мастер класу монах Платон представио је манастирску Црну Тамјанику говорећи присутнима о њеном узгајању, али и процесу производње.

Спој различитих винских култура на једном месту увек и изнова оплемењује, јер сваке године, свака берба је прича за себе, те самим тим сваки поновни сусрет увек представља ново и изненађујуће искуство.


Извор: Манастир Буково