Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Дарови исцељивања постоје само у Цркви где је благодат Божија увек присутна


У понедељак 14. новембра 2022. године у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани прослављена је храмовна слава.


Звучни запис беседе


Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја Николе Перковића, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована и протођакона Ивана Савића.

Честитајући празник настојатељу манастира јеромонаху Матеју и присутном верном народу Преосвећени је подсетио на речи Светог Писма прочитане на данашњој Божанској Литургији: – Слушасмо данас из Јеванђеља како је Господ Христос снабдео Своју Цркву сваком пуноћом, дао јој све оно што јој је потребно за живот, не само вечни, него и за ход кроз време, за постојање у овом свету, без обзира какав је он. Црква има ту способност и ту пуноћу да у њему опстаје, живи, да траје, да се наставља, да остварује своје дело живота, да оживотворава.

– Господ је сазвао своје апостоле, и пре слања на дело проповеди, снабдео их свиме оним што је потребно. Дао им је своје моћи, своје знање, своју благодат. Оспособио их да лече и оживљавају, да васкрсавају мртве и да незналице приводе к знању, да им дају познање истине. Апостоли, како су ходили и проповедали, они су користили те дарове добијене од Господа, и тај дар је настављен, тај дар је увек присутан у Цркви. Али, само у Цркви. Јер, ти дарови нису дати појединцима ради њих, да они њима располажу. Ти дарови су дати Цркви. И баш захваљујући томе што је дато Цркви то је присутно и данас.

– Господ је дао и те чудотворне лекаре Козму и Дамјана, да они, као што су те дарове бесплатно добили, бесплатно их и дају. Господ наш је Љубав. Он нас непрестано љуби и воли, и као децу своју, Он, Пастир Добри, надгледа нас и види шта коме недостаје. Имајте поверења у Господа и од Њега тражите, јер Он, и жели нам помоћи и има чиме помоћи.

– Бог је дао пуноћу дарова Својој Цркви. Али Он тражи од нас да и ми у Цркву уносимо. Бог раздаје своја добра нама, али је ипак потребно и уздарје. Јер, то је порука љубави. Ако Господа волимо требамо и уздарје дати. Поред покајања, суза и молитве, ми му дајемо и ово што принесосмо данас, овај колач и ово жито. Бог даје пуноћу а ми му узвраћамо са оним што имамо, молећи се Њему да прими то наше уздарје, истакао је Епископ Атанасије.

Настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана јеромонах Матеј, са својим монашким братством и са пријатељима ове светиње, верним народом који ову светињу често посећује и помаже, приредио је и заједничку трпезу љубави за све присутне, па је у манастирској трпезарији продужено евхаристијско сабрање у славу Бога а у част Светих чудотвораца Козме и Дамјана.


Извор: Епархија милешевска