Type Here to Get Search Results !

Беседа Патријарха српског Порфирија на хиротонији Епископа хвостанског Алексеја


По завршетку свете архијерејске Литургије на којој је извршена хиротонија Епископа хвостанског г. Алексеја, са амвона храма Светог Саве беседио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије:

-У име Oца и Сина и Светог Духа. Браћо архијереји, часни оци, браћо и сестре, наша Црква је данас добила још једног Епископа, још једног Апостола, Епископа хвостанског Алексеја, викарног Епископа патријарховог.

Драги Владико, по промислу Божјем, вољом Духа Светог и саборских Отаца изабрани сте за Епископа хвостанског, изабрани сте да наставите да служите у Цркви Христовој у највећем степену свештеничке службе, у чину Епископа наше помесне Цркве. Епископ не служи своју службу, он је по месту и обличју Христовом, и зато служи Цркви Његовој, Цркви Христовој, вршећи управо Христову службу, служећи свету Литургију – која је тајна Царства небеског, Царства небеског међу нама – где ми постајемо органски благодаћу Божјом сједињени са Христом, али исто тако органски међусобно остајемо једно Тело којем је Глава Господ Христос. Све остало што је служба Епископа извире из служења свете Литургије, јер тајна Царства небеског је истовремено и тајна спасења. Отуда из Литургије служба Епископа извире као служба која служи спасењу света, спасењу људског рода. Зато је Епископ литург и пастир.

Као што смо чули у Исповедању вере и у Хиротонији, Епископ изграђује Тело Христово и учествује на месту и по обличју Христовом у спасењу оних који су створени по слици и прилици Божјој, у спасењу конкретних људи. Зато апостол Павле обраћајући се Коринћанима каже: Оно што сам примио, то вам и предајем. С обзиром да служи службу Христову, Епископ прима од Христа, прима Самог Христа и оно што је примио дужан је да преда. Дакле, Епископ предаје Христа, сведочи Христа, предаје Јеванђеље Његово, а не своје идеје, не своју иделологију, не своје Јеванђеље, не Христа по својој слици и прилици, него Христа управо онаквог каквог Црквом и кроз Цркву прима.

Знамо да сте Ви дубоко укорењени у духовности Православне Цркве, у Јеванђељу Христовом, да сте од најраније младости, од детињства боље говорећи, дошли у својој дванаестој години у једну од наших највећих светиња, у манастир Дечане, да сте од тада па до данас од Косова и Светих Дечана били као монах и у Светој Гори, и у Светој земљи, и да сте, хвала Богу, у Епархији крушевачкој већ више деценија, као и да читав Ваш живот није ништа друго него погружавање управо у Тајну Христа. Зато Вас је Сабор и изабрао за Епископа и ми смо се данас овде сабрали да извршимо хиротонију, али и поред тога да се молимо да Вам Бог да снаге да Ваше искуство стечено у Цркви Христовој, у православној вери, од најранијег детињства до данас буде оно што ћете сведочити као тајну вере и спасења свим људима добре воље, а пре свега онима који су крштени у име Свете Тројице, у име Оца и Сина и Светог Духа, али много шире и више од тога – читавом свету на све четири стране.

Нека Вас Господ благослови, нека Вам да снаге и нека Његова десница непрестано буде уз Вас како бисте служили тајну Христа и сведочили Христа свету, а то онда било на изграђивање Цркве и самим тим било и Ваш пут спасења. Прими, брате, жезал да напасаш поверено ти стадо Христово. Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућуј и карањем и кротким васпитавањем, у Христу Исусу Господу нашем. Достојан!


Извор: Инфо-служба СПЦ