Type Here to Get Search Results !

Ваљево: Света архијерејска Литургија и рукоположење у Покровском храму


Стеван Сировљевић- нови свештеник Епархије ваљевске

„Ми данас имамо позиве Светих праотаца и отаца, Господа Христа Који је дошао међу нас да Га упознамо, имамо и Свето писмо и сведочанства мноштва светитеља да препознамо вечеру из Светог јеванђеља (Лк 14, 16- 24) као гозбу на коју смо сви позвани и на коју треба да се одазовемо и удостојимо се да будемо изабрани“, једна је од поука Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, упућених на Светој Литургији, којом је началствовао у Храму Покрова Пресвете Богородице на празник Преподобног Спиридона чудотворца. Владики Исихију саслуживали су архијерејски намесници први и други ваљевски протонамесници Дарко Ђурђевић и Саша Максимовић, намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, намесници подгорски и посавски протонамесници Велимир Крстић и Слободан Илић, игуман манастира Лелић Георгије и бројни епархијски свештенослужитељи. Богослужење су појањем улепшали црквени хорови „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ са диригентима Милицом Степановић- Бабамилкић и Вањом Урошевић. 

Господ Христос долази, узима на Себе људску природу, постаје човек, један од нас, да бисмо Га као таквог упознали и заволели, те били спасени од греха, ђавола и смрти. Долази да нам омогући да постигнемо образ Божји, који нам је дат рођењем, и у потпуности се уподобимо Њему. Црква нас припрема за огроман догађај Рођења Господа Христа Божићним постом, а у последње две недеље обележавамо спомене на праоце и оце по телу Господа Христа, објаснио је Владика Исихије смисао завршних дана поста који претходи прослављању чудесног догађаја Оваплоћења Сина Божјег. 

Данашње Свето јеванђеље, кроз причу о домаћину и вечери, метафорички нам приказује Господа Бога и Царство Божје, које долази на крају времена и представља заједницу са Богом. Један од позваних изговара се да не може доћи јер је купио земљу, други јер је купио пет јармова волова, а трећи јер се оженио. Сва три изговора указују на везаност за земаљска добра. Наравно, указао је Владика Исихије, Господ није против стварања земаљских добара. Он нас је устројио да обрађујемо земаљска добра и од тога живимо. Такође, благословио је брак Својим првим чудом претварања воде у вино у Кани Галилејској, али на првом месту би требало да нам буде Господ и љубав према Њему. Само ако смо са Њим, љубав према супружнику и деци је благословена.

Бриге за овај свет могу да нас угуше и заузму читаво наше срце, сав  ум и сва осећања. Када чује изговоре званица, Господ се разгневи и шаље слуге на улице и раскршћа да позову оне који нису били позвани- сиромашне, немоћне, хроме, слепе… То смо, браћо и сестре, сви ми у поређењу са Господом и ликом Божјим који носимо у себи. Тек кад се тако осетимо и имамо смиреноумље да спознамо грех и покајемо се, онда као покајани грешници можемо да приступимо Господу и будемо у заједници са Њим- истакао је Владика Исихије.

На Светој Литургији Владика Исихије је рукоположио у чин презвитера ђакона Стевана Сировљевића, вишегодишњег служитеља олтара Божјег у најстаријем градском храму и секретара Епархије ваљевске. Архипастирску грамату, којом се потврђује и вернима објављује ова одлука, прочитао је ђакон Момчило Димитријевић. Честитајући оцу Стевану Сировљевићу, Владика Исихије пожелео му је да у свештеничком служењу има личну ревност и усрдност, као и да њему и његовој породици служба буде на духовну корист, здравље и спасење.


Извор: Епархија ваљевска