Type Here to Get Search Results !

Верници истарског места Перој прославили славу


Православни вјерници истарског мјеста Перој свечано су данас 25. децембра 2022. године прославили храмовну славу – Светог Сипридона Чудотворца епископа тримитунског.


Његово Преосвештенство Епископ осјечкопољски и барањски Херувим началствовао је Светом архијерејском литургијом у Храму Св. Спиридона Тримитунског уз саслужење домаћина – Епископа горњокарловачког Герасима и свештенства епархија осечкопољске и барањске и горњокарловачке.

На крају Литургије у славу Божију и част Светог Спиридона Чудотворца, епископа тримитунског, пререзан је славски колач, а потом је Епископ горњокарловачки Герасим сабранима честитао празник и захвалио се владици Херувиму који је дошао да подијели ову духовну радост.

Након Епископа Герасима, Преосвећени Епископ Херувим је такође одржао кратку бесједу поучавајући окупљене вјернике примјером Светог Спиридона како би све поучио чврстини вјере и љубави Божијој рекавши:

“Заиста се радујем што сам данас заједно са вама, јер радост сусрета је увек неизмерна. Радост сусрета једних са другим иконизује Царство Божије и у томе сусрету, у том односу се испуњава заповијест Христова, која нас и чини удеоницима живота вјечног. И увијек треба целивом мира једни према другима да се односимо, упућујемо благослове, а такође једни према другима да се радујемо. Та радост је вјечна радост. Томе нас је учио и Свети Спиридом Чудотворац јер његова чистина вјере, његова кротост и смиреност били су његов пут ка Царству Небеском, а то учење које је он следио и уподобљавао се Господу је примјер којим путем треба да и ми идемо у овом свијету…”

Трудом и добротом овогодишњих кумова храмовне славе за све присутне вјернике приређена је трпеза љубави на којој су перојски вјерници и чланови Друштва перојских Црногораца прославили свог небеског заштитника, а прије одласка за трпезу љубави локални парох-протопрезвитер-ставрофор Горан Петковић повео је епископе у обилазак изложбе која је посвећена историји овог малог мјеста и његових житеља чија велика већина вуче поријекло из Црне Горе.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска