Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Воља је Божја да се сви спасимо и да дођемо до истине


У недељу, 4. децембра 2022. године, када Црква прославља Ваведење Пресвете Богородице у Јерусалимски храм, прослављена је храмовна слава у манастиру Каленићу.


Звучни запис беседе


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију уз саслуживање јеромонаха Серафима (Рикановића); протојерејеја-ставрофора Милића Марковића, Животе Марковића и Драгослава Цветковића, протојереја Александра Гајића, Малише Миловановића и Срђана Кандића; јереја Александра Јаћимовића и јерођакона Василија (Старовлаха).

Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали су „Србски православни појци“ из Београда.

– Прича о Марији и Марти се савршено уклапа у наш живот. Марта се брине за овоземаљско, односно показује љубав да угости госта, док Марија созерцава тајну Бога и човека, али су Господу обе служиле свака на свој начин. Што је најважније ни једну Господ није одбацио, али је опет рекао да је Марија бољи део изабрала, јер је слушала шта је Он говорио. У том слушању се види да ми хоћемо да чујемо поуку и да је применимо на себи, а онај који не слуша неће ништа ни научити, јер мисли да је све научио, рекао је Епископ Јован у беседи. 

По заанвоној молитви Преосвећени је благословио славске дарове и одликовао архијерејском граматом захвалности гђу Лепосаву Радосављевић из Стопање, док је орденом Светих новомученика крагујевачких првог степена одликовао г. Александра Ђорђевића, председника Општине Рековац.

Празнично сабрање је настављено трпезом љубави коју је припремило сестринство манастира на челу са игуманијом Нектаријом.


Извор: Епархија шумадијска