Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић: У граду Светог Василија Острошког подигнут Храм Светог Нектарија Егинског


У новом броју "Православља" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1338, 15. децембар 2022) , на стр. 41, објављен је текст-прилог катихете Бранислава Илића под насловом: "У Граду Светог Василија Острошког подигнут храм Светог Нектарија Егинског"


Промислом Божјим, благословом Епископа будимљанско-никшићког и свесрдним залагањем и пастирском бригом надлежног пароха, протопрезвитера-ставрофора мр Слободана Бобана Јокића, архијерејског намесника никшићког, у Граду под Требјесом подигнут је храм посвећен Светом Нектарију митрополиту пентапољском и чудотворцу Егинском. 

Саборни храм Светог Василија Острошког и новоподигнути храм Светог Нектарија егинског у никшићком насељу Хумци, са Богом дарованих узвишења, као два духовна стуба окренути један ка другом, тајанствено благосиљају све благочестиве житеље Никшића. Ове две никшићке горе, као и оближња света острошка гора, свештено повезују два угодника Божја и два највећа чудотворца чији животни пут и подвиг је био идентичан, а загледаност у Христа и проповедање вечне љубави Божје, смисао битисања на земљи. 

Ове године, у сусрет празнику Светог Нектарија Егинског покривен је храм у којем је торжествено прослављана храмовна слава. Евхаристијским сабрањем предстојао је игуман острошки архимандрит Сергије (Рекић), уз саслужење свеколиког клира и верног народа Епархије будимљанско-никшићке. 

„Свети Нектарије Егински чудотворац, слава му и милост, преживео је у свом животу безброј искушења, али по својој вери и по свом опредељењу, својим подвигом остао је веран у свему, одан Господу Богу и својим ближњимаˮ, рекао је, поред осталог, игуман острошки Сергије у својој беседи. 

„Оно што је за мене најлепше у акатисту Светом Нектарију јесте реченица: Био си ватрени служитељ свете Литургије. Управо, Свети Нектарије цели свој живот је литургисао, живео, страдао, праштао и молио се Богу за све... Много вам хвала, Цркво Божја, јер сте се ви највише уградили у овај храм, а замислили смо га тако да буде као ранохришћанске цркве, базилике. Ова чистоћа односа народа и свештенства, управо то, као што смо данас сви заједно говорили Символ вере и Оче наш, једним устима и једним срцем“, поручио је настојатељ новоподигнутог храма прота Слободан Јокић.

Надахнутим духовном радошћу којом нас је благословио Господ који је диван у светима својим (Пс. 67, 36), васколиким својим бићем узвикујемо: Слава и милост Светом Василију Острошком и Светом Нектарију Егинском, молитвеним покровитељима Града под Требјесом!


Бранислав Илић, катихета


*Објављено у "Православљу" - новинама Српске Патријаршије (бр. 1338, 15. децембар 2022, стр. 41)