Type Here to Get Search Results !

Патријарх Јован: Нека Господ врати целом свету дане испуњене благословом и светлошћу Оца Светлости

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован упутио је поруку свим пастирима и верном народу Свете Антиохијске Цркве:


Величај, душо моја, у пећини рођенога Цара! Овим стиховима химнописац се обраћа себи и души сваког од нас у ово сјајно доба Рођења Христовог. То је позив свакој души да размишља о величини Небеског Цара који је више волео пећинску хладноћу него царску удобност. Из таме пећине Он се појављује шаљући светлост наде у срца свих људи. Из Витлејема Господ мира и милосрђа долази да пружи утеху срцу посрнулог човечанства. Уз мелодију анђелског прослављања, долази Господ мира примајући дарове од мудраца, дарове човечанства: чисто злато – јер је Анђео, тамјан – јер је Бог, и смирну – јер је Победник над смрћу.

Пред нама је Цар који куца на врата наше душе. Он куца и ми чујемо, али када куца Он поштује нашу вољу да прихватимо или одбијемо, даје нам пуноћу слободе без које би завршили у ропству које изобличава божански лик. Пред нама је Цар који је жели своје царство у нашој души, који жели да Његово царство буде изграђено од срца која Га желе.

Узнесимо наше молитве том Цару и молимо Га да се смилује човечанству које воли, молимо га да унесе мир у срца и утиша буку ратова: Човечанство које је клонуло жуди за миром Твојим, Чедо пећине. Жуди за Тобом људским жељама распето. Узносимо молитву за мир у целом свету. Наша молитва је узнесена за цео Исток, за Сирију, за Либан и за Палестину. У нашој молитви су наша браћа, митрополити алепски Јован и Павле, чије страдање улази у своју прву деценију тишине међународне заједнице која је жалосна и за осуду. Наше молитве су са свима онима који су у невољама живота, као и са нашом палом браћом.

Нека Господ врати свима нама, нашој деци у отаџбини, у земљама у окружењу, и у целом свету дане испуњене благословом и светлошћу Оца Светлости коме је слава у векове векова, амин.


Извор: Антиохијска Патријаршија