Type Here to Get Search Results !

Свечано освештана нулта црква у Њујорку


Више од две деценије после трагедије 11. септембра 2001, на празник Светог Николаја (по новом календару) у уторак 8. децембар 2022. званично је освећена нова црква Светог Николаја и Национална светиња на тзв. нулта терену.


На истом месту је стајала много једноставнија црква Светог Николаја, али је уништена 11. септембра 2001. Црквени великодостојници су 2010. године постигли договор о изградњи нове цркве, а након више од деценије покретања и заустављања, црква је имала своју прву Литургију, на свој храмовни празник, коју је служио епископ мидијски Апостолос.

„Данас је радостан дан за Америку и за Њујорк“, рекао је Мајкл Псарос, председник Друштва пријатеља Светог Николаја, које је прикупило средства за цркву. „Позивамо целу Америку да дође у посету, да дође у кенотаф који је подигнут и изграђен у знак сећања на 3.000 људи који су страдали и убијени 11. септембра.

„Видети је овакву, видети је тако близу Кипа слободе, који представља све имигранте који су помогли изградњу ове цркве, веома је дирљиво за све нас“, рекла је Марија Јатракис, парохијанка старе  Николајевске цркве

Све у свему, црква је коштала око 95 милиона долара, рекао је о. Александар Карлуцос, бивши архијерејски намесник Грчке православне архиепископије.

Двери цркве отворио је патријарх Вартоломеј у новембру 2021. године, а цркву је овог лета освештао архиепископ Елпидофор.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com