Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Антоније предводио свечаности поводом крсне славе цркве Свете Катарине у Риму


Митрополит волоколамски Антоније, председавајући Одељења за спољне црквене послове и администратор парохија Московске Патријаршије у Италији, на празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра, служио је Свету литургију у цркви Свете великомученице Катарине у Риму.


Владика Антоније је стигао дан раније на Апенине у кратку посету.

По устаљеној традицији, славље поводом празника храма померено је за недељу најближу дану сећања на заштитника парохије.

На Литургији су архијереју саслуживали свештенослужитељи парохије јеромонах Кирил (Порубајев) и јереј Алексије Максимов, као и ђакон Рустик Чопенок, који је стигао из Милана.

Литургијске песме извео је хор под управом М. М. Корљакове.

Међу присутнима у храму били су и изванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Ватикану А. А. Авдејев и сарадник Дикастерије за унапређење хришћанског јединства јереј Јаромир Задрапа.

Након отпуста Литургије, служен је молебан Светој Катарини и литија, након чега је архипастир освештао икону Светог великомученика Георгија Победоносца, осликану захваљујући добротворима храма за дан крсне славе.

Обраћајући се верницима на крају богослужења, митрополит волоколамски Антоније срдачно им је честитао празник и изговорио беседу.

По благослову Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, архијереј је уручио орден Славе и части професору Д. К. Азару за допринос развоју међухришћанског дијалога.

Потом је у парохијској трпезарији уприличен свечани пријем, током којег је митрополит Антоније разговарао са свештенством и парохијанима, наводи се на сајту московског храма Рођења Светог Јована Крститеља на Пресни.


Извор: Мospat.ru