Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом и Епископ Андреј на слави парохије у Женеви


У недељу, 11. децембра, је парохија у Женеви прославила свог заступника Светог Андреја Првозваног. Тим поводом су ову нашу најзападнију парохију Епархије аустријско-швајцарске посетили Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Хризостом  и Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј.


Славље је отпочело у суботу 10. децембра, свечаним вечерњим богослужењем у цркви Светог Германа у старом делу Женеве, којим је началствовао Високопреосвећени Митрополит Хризостом уз саслужење надлежног пароха проте Александра Ресимића, проте Богољуба Поповића из Лозане и протођакона Ивана Толића.

Певницу је предводио Преосвећени Епископ Андреј лично заједно са појцима из Женеве и дечјим хором из Лозане. Након вечерњег богослужења, где су осим верника из Женеве присуствовали и верници из Лозане, уследило је традиционално предавање које се организује у навечерје славе а које је ове године одржао Епископ Андреј говорећи о животу и раду блаженопочившег Епископа шабачког Г. Лаврентија. Предавање је пропраћено великом пажњом пре свега због ове велике личности наше Цркве али и због изузетне архиве фотографија које су верници овом приликом могли да виде.

Сутрадан, у недељу 11. децембра, прослава је започела литургијским Сабрањем у Шансију надомак Женеве, којим је началствовао Митрополит Хризостом уз саслужење нашег Епископа Андреја и свештенства швајцарског намесништва. Хор женевске парохије је преводила гђа Нина Софронски док је млади Стефан Гебрезихабиер из Женеве допринео лепоти богослужења читањем Апостола. У току литургије се обратио најпре гост Митрополит дабробосански Г. Хризостом, поучивши верне о животу Светог Апостола Андреја Првозваног и о значају парохијске славе за наш народ. Након уваженог госта из Сарајева, верном народу се обратио и Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј, захваливши се драгом госту на доласку и благослову, истакавши значај ове посете којом се изграђује мост између Црквене општине женевске и седишта дабробосанских Митрополита у Сарајеву.

На крају литургије пререзан је славски колач а домаћин овогодишње славе је био угледни одборник ове Црквене општине господин Владимир Станковић са породицом, а након литургије и духовног укрепљења организован је славски ручак у парохијској сали који је организовала управа парохије. За време ручка, прота Александар се захвалио на несебичном залагању и допринусу за нашу парохију у Женеви верницима Немањи Мишковићу, Анђелку Симићу, Слађану Марковићу као и некадашњем одборнику Игору Бабићу. Славски колач за следећу годину предат је господину Владимиру Чеху из Женеве.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска