Type Here to Get Search Results !

Ниш: Отворена изложба „Уметнички повези књига”


Изложба под називом „Уметнички повези књига”, аутора Александра Ћеклића, отворена je 15. децембра 2022. године у Музеју црквених старина Епархије нишке у организацији Нишког културног центра и Музеја црквених старина Епархије нишке.


На отварању су говорили аутор Александар Ћеклић, јеромонах Николај (Јоцић), настојатељ свештене обитељи Светог Романа и Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

Присутнима се најпре обратио г. Срђан Савић, истакавши да Нишки културни центар организује различите типове изложби које су посвећене ликовним уметностима, али да је сада у фокусу уметнички повез књига.

Потом је присутне поздравио јеромонах Николај рекавши:- Наш народ поред врлина има и по неку ману, а једна од тих је да не успе за живота да препозна и да цени труд људи. Обично чекамо да прође четрдесет дана, или мало више, па да се о њему пише, да се хвали и да се та уметност уздиже. А овиме исправљамо ту своју малу карактерну неправилност, да треба људе за живота ценити, за живота им дати простора, за живота им дати ветар у леђа, без обзира да ли су стари или млади, да ли је то дело авангардно или непримерено. Одувек су уметници мало несхваћени, али ова уметност ће итекако бити схваћена, верујем, од свију вас и нашега града. На крају се посетиоцима обратио и аутор г. Александар Ћеклић, рекавши да је књига чудесан предмет у нашем животу, и да, иако материјална, она представља спону са духовним светом.

Изложби је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, свештенство Епархије нишке и велики број посетилаца.

Изложба ће трајати до 15. јануара 2023. године у Музеју црквених старина у Светосавском дому у Нишу.


Извор: Епархија нишка