Type Here to Get Search Results !

Епископ Нектарије: Разгорети кандило вере


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а на позив братства храма св. пророка Илије у Миријеву, Његово Преосвештенство викарни Епископ јегарски г. Нектарије (Самарџић) служио је данас, 9. децембра 2022. године, на празник преподобног Алимпија Столпника, свету Литургију у овој цркви и освештао славске дарове које је, са породицом, принео парох овог храма јереј Борислав Петрић. 


Звучни запис беседе


Владика Нектарије је у беседи на крају свете Литургије честитао свима сабранима данашњи празник "светитеља трпљења, светитеља смирења, светитеља пуног љубави". Подсетивши на речи св. Аве Јустина да је "сваки светитељ продужење Јеванђеља", Владика је указао да је светитељ "једно ходајуће Јеванђеље којим ми, људи који живимо у свету, помрачени разним информацијама и својим начином живота, покушавамо да заборавимо оно што је најпрече у нашем животу".

Господ нам даје да се угледамо на овако велике светитеље, попут св. Алимпија Столпника, "који је живео у 6. веку и који је имао чежњу за Христом". "Ми данас то губимо и често заборављамо, јер је за тај подвиг и живот потребна је велика храброст и љубав" рекао је Епископ Нектарије указавши да "ми често волимо да изабирамо пречице, да будемо паметнији од Цркве, да учимо ми Цркву како треба, а у ствари, већ скоро више од две хиљаде година Црква један те исти живот проповеда а то је живот у Христу". Владика је додао да нам је за тај живот потребно "да погледамо у себе и да нађемо Царство Небеско које је у нама, у срцу нашем". Тај живот нећемо пронаћи ни у новинама, ни на телевизији, јер информације које долазе одатле "помрачују наш ум и наше расуђивање", указује Владика Нектарије додајући да "нећемо моћи да видимо Царство Небеско које је пуно љубави и у коме нема страха".

Епископ је поручио да се угледамо на св. Алимпија који је свакога упућивао на Царство Небеско, "да разгоримо у себи тај подвиг, то кандило вере у нама" како бисмо били слични светитељима, који су били људи попут нас, али су "само веровали, имали поверење и храброст да прате Христа".

Владика је на крају свима сабранима још једном честитао данашњи празник и славу и пренео поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија данашњем славару, оцу Бориславу Петрићу.


Извор: Радио Слово љубве