Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Највећа препрека спасењу је самољубље


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, уочи празника Светог Спиридона Тримитунтског Чудотворца Свету службу Божију у манастиру посвећеном овом светитељу на Паштровској гори, уз саслужење свештенства архијерејског намјесништва херцегновског и свештеномонаштва манастира Превлака и Подмаине.


Звучни запис беседе


По заамвоној молитви благосиљани су славски дарови.

У литургијској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да ни они који су богати нијесу лишени могућности да угоде Богу и да се спасу.

„Само зависи какво је настројење њихове воље. Јер, они који су богати па дијеле и помажу тамо гдје треба, нарочито ако помажу гладне, болесне, сиромашне, тјеше тужне и остављене, они се сигурно на такав начин богате Богом, јер Богу угађају“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Ако у име Божје учинимо ближњему, додао је он, то Бог прима као да је самоме Њему учињено.

„Чак и више него то, јер Богу ми не можемо ништа допринијети осим да познамо Његову истину и да идемо путем спасења. То је Њему најугодније“, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да је највећа препрека нашем спасењу наше самољубље и саможивост.

Подсјетио је да сјутра славимо великог Божјег угодника Светог Спиридона Тримитунтскога Чудотворца, који је свјетилник праве истините хришћанске вјере.

„Он је велики Божји угодник, човјек великих врлина. А како је све те дарове од Бога примио? Тако што се веома смирио ослањајући се, не на себе и не на своју памет и способности, него се ослањајући на Бога, а онда приносећи Њему све своје дарове, и ум и срце и душу. Зато га је Бог обдарио својом благодаћу, те је постао сасуд Пресветога Духа, орган благодати, јеванђеља Божијега“, казао је Владика Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска