Type Here to Get Search Results !

В.Р. Легојда: Верски живот у Украјини је на удару

Председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима В.Р. Легојда је у емисији „Светло вече” радија „Вера” говорио о састанку одржаном под председавањем Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила посвећеном разговору о ситуацији у Украјини, па и питању развоја црквено-државних односа.


Према речима госта програма, В. Р. Легојде, учесници споменутог састанка детаљно су разговарали о ситуацији када је, први пут, одлуком украјинских власти, расколничкој „Православној цркви Украјине“ дата могућност да врши „богослужење“ на дан Рођења Христовог у Успенској Кијево-печерској лаври. Међутим, Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије није имао прилику да началствује празничном Литургијом у светињи овог манастира.

Представник Цркве је указао на „трагичну симболику“ садашње ситуације и констатовао промену става украјинских власти од краја новембра прошле године према озбиљном све већем  притиску на свештенике под умишљеним и смешним изговорима. Знак екстремног степена овог притиска на вернике била је информација о „суспендовању држављанства“ 12 архијереја и једног духовника Украјинске православне цркве, што би, према неким информацијама, могло да угрози још десетине свештених лица.

Водитељка програма Марина Борисова поставила је појашњавајуће питање: шта у овој ситуацији значи суспензија држављанства? „Ово питање“, одговорио је гост емисије, „поставља друго: шта то значи за њихову будућност? Да ли то значи да ће бити приморани да напусте земљу или ће бити оптужени и осуђени на затворске казне?”

Како је напоменуо шеф Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, на састанку којим је председавао Патријарх разговарано је и о могућем развоју догађаја и поново је било речи о значају обраћања међународним организацијама за заштиту верских и људских права.

Такође В.Р. Легојда је са слушаоцима и водитељима програма поделио утиске гледања преноса „богослужења“ расколника и преноса богослужења које је у цркви преподобног  Агапита Печерског Кијево-печерске лавре обавио митрополит вишгородски и чернобилски Павле. Гост студија је приметио упадљив контраст у понашању присутних у храму у оба случаја.

Одговарајући на питање о правним основама за прелазак дела Кијево-печерске лавре на расколнике, представник Цркве је нагласио да је ово „веома алармантан сигнал“, јер нема гаранција да се то накнадно неће одразити на цео манастир.

В.Р. Легојда је тренутну ситуацију описао не само као „борбу против канонске Цркве и Православља“, већ као озбиљан „ударац верском животу у Украјини“. То потврђује и чињеница да цркве које су приграбили расколници стоје празне или полупразне, а у исто време почињу да се пуне „бесмисленим“ богослужењима.

Истовремено, шеф Синодалног одељења је генерално приметио „висок ниво религиозности“ у Украјини, описујући „украјинско православно друштво као посвећене и дубоко религиозне људе“.

Сви покушаји Украјинске православне цркве да покаже лојалност актуелној власти у „тежњи да се заштити“ нису могли да доведу до повољних резултата“, рекао је В.Р. Легоид. Такође је истакао да су пројаве национализма које посматрамо у културном простору Украјине јасно „антихришћанске и антирелигијске”.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru