Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Одржана седница Епархијског управног одбора Епархије будимљанско-никшићке


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је на празник Преноса моштију Светог Игњатија богоносца, у суботу 11. фебруара 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег на Жабљаку. Након свете Литургије почела је сједница Епархијског управног одбора.


Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе, обратио Преосвећени Епископ Методије, указавши на ријечи из Сетог Писма: Сила се Божја у немоћи пројављује.

„То је логика небеска која је обрнута логици овога свијета и овог времена, привременог и пролазног живота, гдје се људи вјековима паште и грабе око тога ко ће, макар за парче више власти, моћи, силе и богатства прикупити да би се, вјерујући на тај начин, обезбиједио у овом свијету и животу. Свети Оци су рекли и Господ је то кроз своје јављање и откривање људима показао, да се сила Божја само у немоћи људској, смирењу, скромности, беспомоћности пројављује. Тако и сам Христос, кад је дошао у овај свијет, један од разлога због кога Га нико као Бога препознао није кад се рађао у овом свијету као човјек, узевши поред своје божанске у људску природу на себе, био је и тај разлога зато што је дошао у скромности, ненаметљивости“, казао је Владика, додајући да Христос није дошао у раскоши, нити се родио у свили и кадифи, царству или дворцу тог времена.

„Родио се од незнатних људи за то вријеме, непознатих у једној пећини, али је избор Божји и оно по чему Он бира људе нијесу положај, мјесто и богатство, него је срце људско које је чисто и спремно да у себе смјести Несмјестивог, Творца свега видљивог и невидљивог, и Неба и земље“, бесједио је Његово Преосвштенство.

Данас света Црква слави Светог Игњатија, Пренос његових моштију, а што лавови у арени силне империје нијесу појели, забављјући тиме оне који су гледали, императора и цара.

„За ту империју, која је прошла и ни трага од ње остало није, а камоли од тих људи силних и моћних, нити се за њих данас зна, али се зна за Светог Игњатија, за силу Божју и за име Христово, које се уцртало златним словима у његово нераспадљиво и бескрајно срце Светог Игњатија Богоносца. Сљедујући Ономе у Чијем је наручју био држан, Христу Богочовјеку, Свети Игњатије је посркао и ту небеску науку о скромности и ненаметљивости са спољашње стране гледано, а са једне бесконачне ширине, дубине и љубави према Богу гледано, са аспекта његовог срца, његове душе и његовог унутрашњег духовног живота“.

„Ми сви треба да се угледамо не на ироде императоре, палестинске, римске тог времена него на Христа и на Светог Игњатија Његовог ученика, љубљеног дјетета кога је Он држао на свом крилу и да, подражавајући њих идемо тим утабаним путем наших предака и наших светитеља до коначног краја и до коначне побједе живота, свјетлости и логике небеске, ако Бог да“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије.

Након свете Литургије почела је сједница са новим члановима Епархијског управног одбора.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка