Type Here to Get Search Results !

Предавање проф. др Растка Јовића: Устани и узми одар свој

Предавање др Растка Јовића отворило Великопосни циклус трибина у Храму Васкрсења Христовог

„Устани и узми одар свој“, добро познати благослов који Господ Христос даје исцељеном човеку у Капернауму (Мк 2, 1- 12), назив је предавања др Растка Јовића, професора на одсеку за канонско право Православног богословског факултета у Београду, одржаног у ваљевском Саборном храму у оквиру Великопосног циклуса трибина. Са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, организатор циклуса је Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог. Сабрање је својим наступом улепшао Дечји хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић

Догађај који се одиграо у древном граду Капернауму, описан у јеванђељском одломку Недеље пачисте, сведочанство је подвига четворице људи, који кроз кров уносе узетог пријатеља, са чврстом вером у Господа Христа да ће га од болести исцелити. Видевши ту веру, Спаситељ то и чини, уз познату поруку:“Синко, опраштају ти се греси твоји…“ Говорећи о овом чуду, проф. др Растко Јовић покушао је да догађај „пренесе“ у 21. век, те кроз расуђивања савременог човека наслути коначно исходиште. Будући неповерљив, савремен човек би се вероватно препустио разматрању греха узетог, те родио у њему стид и осећање кривице. Неретко се дешава, указао је предавач, да човек буде оптерећен стидом само зато што постоји, не разликујући га притом од осећања кривице. 

Христос неће да постиди да постиди овог човека, већ му пружа афирмацију, поручујући:“Немој се истјазавати више, већ одлучи да живиш живот!“ Човек данашњег времена је оптерећен тиме да није довољно добар, да мора да буде бољи, савршен… А савршен је само Бог. Христос нас ослобађа наше сопствене немоћи  и зове нас Себи. Он је Богочовек, савршен. Али, свако од нас, бивајући део Цркве, може да порасте- рекао је др Растко Јовић.

Продубљујући причу о узрастању, др Јовић изнео је интересантно запажање да је тај процес праћен сагрешењем. Наиме, истакао је он, не може се постати личност, ако се не греши, о чему нам говоре личности Цара Давида и других старозаветних светитеља. 

Чинећи чудо исцељења узетога, Господ Христос открива неслућене могућности творевине у погледу њеног саучествовања у чуду. Људи данас кроз науку, посебно медицину, учествују у чињењу чуда исцељења. „Шта ће се десити када се свет испразни од чуда, која је чинио Господ?“, запитао је др Јовић. Шта ће бити садржај наше вере? Одговор је:“Христос је показао да је живот чудо.“ И то је јасно у животу сваког појединца. Кроз то чудо смо позвани да откривамо Христову личност. 

Када год себи кажемо да немамо никакву вредност, сетимо се да нас је Бог створио по икони Својој! Кад нам се чини да нас нико не воли, сетимо се да је Бог заволео свет! Када смо у цркви, причамо о Царству Божјем, а шта знамо о томе?Сваки пут кад Христос уђе у наше животе, то је знак Царства Божјег на земљи- објаснио је др Јовић. 

Исцељени човек из Капернаума није ништа урадио у борби за своје здравље, то су учинили његови пријатељи својом вером и трудом. Дакле, сјајан је закључак проф. Јовића, у нашим животима требало би да „инвестирамо“ у пријатељства. Одговарајући на питање Владике Исихија везано за период поста као потребе да изобиље земаљских дарова ставимо са стране и дођемо до духовних вредности, др Растко Јовић је истакао да пост може бити користан само уколико га схватимо као средство уз помоћ ког долазимо до спасења. Ако га, пак, схватимо као циљ, далеко смо од спасења.

Великопосни циклус трибина наставиће предавање „Великпосни подвиг љубави- новозаветна перспектива“ проф. др Предрага Драгутиновића, редовног професора на катедри Светог писма Новог завета ПБФ- а у Београду, најавио је јереј Дејан Трипковић. 


Извор: Епархија ваљевска