Type Here to Get Search Results !

Игуман светогорског манастира Симонопетре Јелисеј посјетио манастир Острог


У другу недељу Часног и великог поста, недељу Св. Григорија Паламе, манастир Острог посјетио је игуман светогорског манастира Симонопетра схиархимандрит Јелисеј са јеромонахом Макаријем, јерођаконом Павлом, протојерејем Атанасијем из Атине и сестрама из манастира Ормилија Григоријом и Амфилохијом, објављено је на званичној интернет страници острошке светиње.

Гости су прво посјетили Горњи манастир, гдје их је дочекао јеромонах Роман сабрат манастира Острога. Поклонивши се моштима светог Василија Острошког у цркви Ваведења Пресвете Богородице, обишли су и цркву Часног крста, гдје су цјеливали и мошти мученика ђакона Св. Василија, након тога и мјесто упокојења Светог Василија из чијег мјеста расте винова лоза коју брачни парови који не могу да имају дјецу добијају од братства манастира Острог на благослов како би могли да остваре пород.

Након молитве Богу и Светом Василију, отац Роман је госте повео у Доњи манастир, гдје их је у цркви Свете Тројице дочекао игуман манастира Острога архимандрит Сергије са братством и вјерним народом. Отац архимандрит Сергије се обратио са топлим ријечима добродошлице игуману Јелисеју, његовом братству и осталим гостима, на чему је игуман Симонопетре узвратио са надахнутом кратком бесједом, заблагодаривши Богу и Светом Василију на благослову што су дошли да се поклоне овој великој острошкој светињи, али и игуману Сергију и братству који су их дочекали.

Након тога уприличена је трпеза љубави, на којој је игуман Јелисеј поучио острошку братију ријечима пастирске и очинске љубави преносећи духовни опит Свете Горе. Након трпезе љубави размијенили су се поклони уз обострану жељу да се чешће посјећују.