Type Here to Get Search Results !

У Индији је снимљен документарни филм о апостолу Томи и његовом индијском наслеђу


Од 20. до 27. фебруара ТВ канал СПАС снимао је документарни филм о апостолу Томи и хришћанима Индије. Снимање се одвијало у држави Керала (Индија), која се налази на обали Малабара у југозападној Индији, где се Свети апостол искрцао и проповедао у I веку.


Са благословом председавајућег Одељења за спољне црквене послове, митрополита волоколамског Антонија, у пројекту је учествовао сарадник Секретаријата ОСЦП-а за међухришћанске односе јерођакон Петар (Ахматханов). Домаћин је била Маланкарска Црква, једна од Древних Источних Цркава, која Светог апостола Тому сматра за свог ктитора.

Филмска екипа је посетила древне храмове и света места од историјског и духовног значаја за хришћане Индије.

Предстојатељ Маланкарске Цркве, католикос Василије Мар Тома Матеј III, дао је ексклузивни интервју у којем је истакао своју љубав према Русији и Руској Православној Цркви, пренео своја сећања на студије на Лењинградској духовној академији и говорио о свом познанству са Његовом Светошћу Патријархом московским и целе Русије Кирилом у годинама када је био ректор поменуте Академије.

У оквиру путовања јерођакон Петар се састао са католикосом Маланкара, током којег су Његовој Светости пренети поздрави Предстојатеља Руске Православне Цркве. Он се такође састао са председником ОСЦП-а Маланкарске Цркве, митрополитом Јуханоном Мар Деметриосом и другим лицима. Одржани су преговори са члановима Радне групе за координацију билатералних односа Руске Православне Цркве и Маланкарске Цркве, током којих су размотрена питања даље реализације заједничких пројеката посредством Радне групе.

Представник Руске Православне Цркве присуствовао је општецрквеној прослави поводом 89. годишњице Светог Геваргиса Мар Дионисија у Богословији Котајам, која је окупила епископат и хиљаде верника Маланкарске Цркве.


Извор: Мospat.ru