Type Here to Get Search Results !

Синод Руске Православне Цркве позвао међународну заједницу да подигне глас у одбрану Украјинске Православне Цркве од прогона


На првом састанку Светог Синода Руске Православне Цркве у 2023. години, који је водио Његова Светост Патријарх Кирил, поднет је извештај митрополита волоколамског Антонија, председавајућег Одељења за спољне црквене послове, о његовом говору на заседању Уједињених нација.


Председавајући ОСЦП-а је говорио на даљину на седници Савета безбедности УН 17. јануара 2023. године.

У свом говору изнео је главне чињенице ограничења права верника Украјинске Православне Цркве у Украјини: доношење противуставних одлука о увођењу такозваних санкција представницима Украјинске Православне Цркве и лишавању украјинског држављанства; масовни претреси украјинских специјалних служби у епархијским управама, манастирима и парохијама; регистрација закона у Врховној ради о забрани активности Украјинске Православне Цркве; лишавање права на коришћење сабора Кијево-печерске лавре и континуирано отимање цркава; клеветничка информативна кампања против Украјинске Православне Цркве, која је довела до таласа насиља над њеним верницима, бројних случајева паљења и вандализма у њеним црквама, пребијања и покушаја убиства свештенства. Пажња чланица Савета безбедности УН била је усмерена на контрадикторност између поступака државних органа Украјине према највећој конфесији земље у односу на фундаменталне међународне документе, као и украјински Устав и законодавство.

Саслушавши извештај председавајућег ОСЦП-а, Свети Синод је са жаљењем констатовао да је појачан прогон верника Украјинске Православне Цркве и позвао међународну заједницу да подигне глас у њену одбрану (Часопис бр. 13).


Извор: Мospat.ru