Type Here to Get Search Results !

Пријеми у Атинској Архиепископији


Верски вођа муслимана шиита у Пакистану Сиед Шахеншах Хусеин Накви посетио је 8. марта 2023. године Архиепископа атинског и све Јеладе Јеронима.


Током посете Европи, високи гост је боравио у Атини и том приликом изразио жељу да се састане са Архиепископом и пренесе му поштовање и љубав народа Пакистана. Архиепископ је госту пожелео добродошлицу и, између осталог, упознао га са радом Симипраксиса, црквене организације за бригу о деци избеглица без пратње.

Архиепископ Јероним је 14. марта 2023. године одржао састанак са Патријахом јерменским Арамом. Том приликом, предстојатељ Јерменске Патријаршије је нагласио добре историјске односе и одличну сарадњу између Цркава и народа, посебно у погледу заједничких вредности и питања геноцида. Он је говорио и о јерменској заједници у Грчкој, изражавајући саучешће због трагичне железничке несреће у Темпију.

Архиепископ је са своје стране пожелео добродошлицу патријарху Араму и говорио о блиским везама са Јерменијом од античких времена до данас. Он се осврнуо на изложбу која је дан раније отворена у Митрополији неапољској и ставрупољској са историјским сведочанствима избеглица из Мале Азије. Том приликом, Његово Блаженство је истакао да је сличну ситуацију искусио и народ Јерменије што два народа спаја и њихово братство развија и шири.

Патријарх Арам је нагласио да су оба народа преживела истребљење и геноцид, али и очувала заједничке вредности и традиције које их зближавају. -Данас у Европи хришћанске вредности се повлаче и нестају из дана у дан, па је стога више него икада потребна сарадња међу нама како бисмо очували хришћанску веру, истаоа је патријарх Арам.

Истог дана, председник Републике Кипар Никос Христодулидис је посетио архиепископа Јеронима, који му је пожелео добродошлицу и честитао ступање на високу дужност. 


Извор: Еcclesia.gr