Type Here to Get Search Results !

Папа Фрања ће крајем априла посетити Мађарску


Канцеларија за односе са медијима Свете Столице саопштила је да ће папа Фрања у априлу 2023. године путовати у Мађарску.


Папа је прихватио позив цивилних и црквених власти да посети Мађарску у периоду од  28. до 30. априла 2023. године. На свом 41. путовању у иностранство, папа Фрања ће боравити само у Будимпешти, главном граду Мађарске.

Више од половине Мађара су хришћани, а најмање 37 посто становништва се представља католицима. Папа је у септембру 2021. године био у једнодневној посети Будимпешти, где је председаво на 52. Међународном евхаристијском конгресу. У августу прошле године Папа је примио у аудијенцију мађарску председницу Kаталин Новак. Том приликом разговарали су о неким питањима од заједничког интереса, као што су породица, развој културе живота, млади и положај хришћана на Блиском истоку. Међу темама је био и рат у Украјини, а обе стране су нагасиле значај залагања за мир.

У програму путовања наводи се да ће се Папа првог дана посете, после свечаног дочека испред председничке палате Шандор, састати са председником Мађарске, председником Владе Мађарске, представницима власти, цивилног друштва и дипломатског кора. Са бискупима, свештеницима и богословима папа Фрања ће се сусрести у Катедрали Светог Стефана, где је и предвиђено његово обраћање.

У недељу, 30. априла 2023. године, папа Фрања ће богослужити на тргу Лајоша Кошута.


Извор: Vatican News