Type Here to Get Search Results !

Одржано прво богослужење за вернике Московске Патријаршије који говоре руски у турском Коџаелију


Дана 4. марта у турском граду Коџаелију одржана је прва служба за вернике Московске Патријаршије који говоре руски и живе у региону Мраморног мора. Свету Литургију служио је јереј Георгиј Сергејев, задужен за бригу о верницима руског говорног подручја у Републици Турској.


На крају богослужења отац Георгије састао се са парохијанима, када је говорио о животу заједница Московске Патријаршије у Турској, као и о односу Руске Православне Цркве и Цариградске Патријаршије у садашње време. Током разговора утврђени су даљи планови за организацију редовних служби у региону.

* * *

Град Коџаели, који је од 712. године пре Христа био познат под именом Астакос, а затим од 3. века пре нове ере као Никомидија, основали су стари Грци. Налази се на северозападу Турске, на обали Мраморног мора и удаљен је 120 километара од Истанбула.

Никомидија је у доба прогона била место мучеништва многих хришћана.

Дана 23. априла 303. године у Никомидији, за време цара Диоклецијана, после осам дана тешких мука, одсечена је глава Светом великомученику Георгију Победоносцу. Мучеништво су примили и светитељи, као што су великомученик и исцелитељ Пантелејмон, мученици Трофим, Јевсевије, Калиста, Јермолај, Анфим, епископ никомидијски Вавила и његових 84 ученика. Укупан број страдалих хришћана мери се у хиљадама.

У XIV веку град су освојили Турци Османлије и преименовали га у Измит, а за време Турске Републике у Коџаели. У скоро двомилионском граду тренутно живи око 3.000 становника који говоре руски.


Обрада вести:

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru