Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Нека Бог сачува Кијево-печерску лавру и Митрополита Онуфрија


У четвртак, 30. марта, на празник када наша Света Црква прославља Светог Алексија, човјека Божијег,Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је са свештенством, монаштвом и вјерним народом предстојао Светом архијерејском литургијом пређеосвећених дарова у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након заамвоне молитве, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је са свештенством, монаштвом и сабраним народом Божијим одслужио молебан, молитву за страдалну Украјинску Православну Цркву на челу са Митрополитом Онуфријем, као и за свештенство, монаштво, све светиње, Кијево-печерску лавру и сав страдални народ у Украјини.

Након одслуженог молебана, прочитане молитве, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.  Његово обраћање преносимо у цјелости:

,,На крају ове свете службе на овом нашем братском сабрању, у овоме светом храму помолисмо се часни оци, драга браћо и сестре за спасење Кијево-печерске лавре и осталих великих светиња у благословеној Украјини, које нажалост отуђена од Бога и обезбожена власт хоће да одузме од Украјинске Православне Цркве.

Помолисмо се за блажењејшега предстојатеља Украјинске Православне Цркве Митрополита Онуфрија, за цијелу његову страдајућу јерархију и за свештенство њихово који годинама а нарочито у ове свете и велике дане излазе на Голготу Христову и заједно са Христом трпе понижења и клевете и притиске. Али Господ, Мајка Божија и сви свети, цијела Црква Божија је са њима. Иначе не бисмо могли да објаснимо откуда им оволика снага да овај притисак издрже.

Велика светиња Кијево-печерска лавра је препуна моштију, светих Божијих угодника. Преко 120 светих кивота, светитеља и угодника Божијих се чува под сводовима у Кијево-печерским пештерама. Видимо да безбожна власт хоће да отме ту знамениту светињу која је понос цијелога православља, која је једна од највећих светиња под капом небеском. Усудио бих се да кажем, послије Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, највећа светиња у цијелом Православљу. Макар је ја тако доживљавам.

О чему се ради? О томе да се та светиња која је стуб цијелога православља, а нарочито изворног православља у Украјини, да се она преда лажној цркви и псеудо-религијским дружинама, да се на такав начин почне затирати православна вјера у Украјини. Очигледно да се о томе ради. Иначе, ако би се радило о поштовању вјере и о слободи вјере, никоме не би пало на памет да посегне за таквим злим чином и злим поступком који је злокобан, понајвише за распети народ у Украјини. Али, имамо стуб вјере православне, Митрополита Онуфрија и архијереје који су његова браћа и саслужитељи Украјинске Православне Цркве, свештенство и монаштво које је под највећим притисцима остало вјерно Кијево-Печерској Лаври и осталим светињама Украјине и безбројним мученицима који су за вјеру пострадали кроз вјекове.

Хвала Богу, видимо да вјерујући народ ради оно што смо ми гледали овдје. А вјерујте, какав је њихов положај, сва наша борба овдје за светиње и за вјеру православну, изгледа као блиједа слика према ономе што они данас трпе и како се они данас боре. Народ својим тијелима штити кивоте светих и свештенство и своју Кијево-печерску лавру.

Ми смо се помолили да Господ излије своју благодат и своју милост, прије свега на Украјинску Православну Цркву, на њену јерархију, на њено свештенство и на цијели благовјерни народ, али, исто тако да Господ излије своју милост, своје просвјетљење на цијели народ благословене Украјине, не заборављајући браћу која страдају.

Зато вас молим, драга браћо и сестре, да се сви ви у својим личним молитвама молите за Митрополита Онуфрија и за страдалну јерархију и његов распети народ у Украјини ових дана. Да их Господ обасја својом милошћу и свјетлошћу свога Крста и свога Васкрсења. Нека Бог сачува Кијево-печерску лавру и Митрополита Онуфрија и све монахе, професоре, студенте, ту жижу православља која обасјава цијелу васељену својом светошћу и својим благословима оснажује. Амин, Боже дај!”, поручио је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска