Type Here to Get Search Results !

Хиљаде људи се сабрало у Кијевопечерској лаври на Литургији на отвореном


Дана, 26. марта 2023. године, у 4. недељу Великог поста, а на спомен св. монаха Јована Лествичника, Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије началствовао је торжественом Литургијом код храма Воздвиженија Часног крста Успенске Кијевопечерске лавре.


Како је саопштило Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве, Његовом Блаженству Владици саслуживали су митрополит вишгородски и чернобилски Павле, намесник Кијевопечерске лавре; митрополит бориспољски и броварски Антоније, митрополит нижинско-прилучки Климент,  архиепископ баришевски Виктор, епископ вишњевски Спиридон, епископ ирпенски Лавро, епископ борођански Марко, епископ скадовски Венијамин и свештенство Лавре.

Хиљаде верника Украјинске православне цркве молило се са својим архипастиром.

После прочитаног Светог Јеванђеља, проповед јеу је произнео Његово Блаженство митрополит Онуфрије. У обраћању верницима који су се окупили у Лаври, он је истакао: „Хвала вам што сте данас дошли да се помолите са нама, а позивам вас на молитву и убудуће, како можете и где можете. Ко може да дође овде код братије у манастиру, нека се помоли овде са братијом. Ко то не може, нека се моли на другом месту. Молитва не познаје границе, и ако будемо искали Бога на сваком месту, онда ће нас Бог услишати.”

Предстојатељ Украјинске православне цркве подсетио је да државне власти желе да 29. марта раскину уговор између Лавре и Државног парка о коришћењу објеката манастира.

„Молим ваше свете молитве да узмолимо Бога да нам Господ допусти да и даље будемо у овом светом манастиру како би братија, која је Лавру подигла из рушевина и учинила је лепом каквом је данас видимо, била овде и молили се Богу“, рекао је митрополит Онуфрије. Истичући да се у манастиру моле за сав свет, позвао их је да се моле како би братија наставила да врши овај подвиг толико потребан свету.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru