Type Here to Get Search Results !

Украјински архијереј тужи председника Зеленског због санкција

Још једна архијереј Украјинске православне цркве поднео је тужбу против украјинске владе, а председник Зеленски је посебно именован као оптужени.


Овога пута, Његово Високопреосвештенство архиепископ константиновски Пајсије (Шинкарев), викар Горловске епархије, поднео је тужбу због председничког указа којим је проведена одлука Савета за националну безбедност о увођењу санкција појединим владикама и клирицима Украјинске Цркве, преноси Савеза православних новинара, уз позивање на сајт Правосудне власти украјинске владе.

Случај у којем се председник Зеленски наводи као оптужени, има за циљ да се „прогласи незаконитим и поништи председнички указ бр. 863/2022 од 11.12.2022.

Архиепископ Пајсије је био међу седморицом који су 12. децембра 2023. кажњени на 5 година. Санкције обухватају разна ограничења везана за финансије и путовања. Недељу дана раније председник Зеленски је санкционисао девет архијереја и једног ђакона.

Епархија Горловка је међу онима које су одлучиле да и након што је УПЦ на Сабору у мају 2022. променила свој устав, наставила да и надаљњ на богослужењима помиње патријарха Кирила.

У јануару је Његово Високопреосвештенство митрополит черновички и буковински Мелетије поднео тужбу против председника због његовог наређења од 28. децембра којим је 13 архијереја лишено украјинског држављанства.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com