Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Господ је дошао да спасе оне који се кају


У суботу, 18. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион предводио је литургијско сабрање у зајечарском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице. Пре Литургије владика Иларион рукопроизвео је г. Милана Милановића у чин чтеца и ипођакона.


Након Јеванђеља, по благослову Преосвећеног Епископа, сабраним верницима на јеванђелске одељке беседио је протојереј Зоран Голубовић, старешина зајечарског храма.

Касније у току Литургије, владика је ипођакона Милана рукоположио у чин ђакона.

Владика је појаснио Христове речи прочитане у данашњем Јеванђељу – Господ није дошао да спасава умишљене, горде и надмене људе који сами за себе, у свом помраченом уму, сматрају  да су праведни, него је Господ дошао да спасе оне људе који за себе сматрају да су грешни, који увиђају своје слабости, који се пред Господом кају и траже милост и помоћ  Божју. Само на тај начин ће јеванђелске Христове речи бити правилно схваћене, а онда када човек правилно схвати јеванђелске речи имаће шансу да их, уз Божју помоћ и свој смирени труд, примени у свом животу. Господ више воли ученике који не само да слушају Његове речи, већ их уз слушање и испуњавају. На првом месту су свештенослужитељи дужни да, осим слушања и порповедања, ипуњавају речи Божје. Тако молитвено и смирено  желимо и нашем данашњем ђакону, који ће ако Бог да сутра ставити епитрахиљ око свог врата и узети бреме и јарам Христов, да служи своме спасењу, да служи Цркви, да служи народу и да својим животом сведочи Христово Јеванђеље и Његову Истину и Силу.


Извор: Епархија тимочка