Type Here to Get Search Results !

Презвитер мр Блажо Божовић: Црква је брижна мајка свих нас


Почетком октобра у Подгорици на Старом аеродрому почео је са радом Православни пастирско-савјетодавни центар Митрополије црногорско-приморске, прво духовно-терапеутско савјетовалиште код нас. 


Звучни запис разговора


Управник овог центра, јереј мр Блажо Божовић говорио је за Радио Светигору о досадашњим искуствима са корисницима Пастирско-савјетодавног центра, самим радом овог пројекта који је своје узоре нашао у истоименом центру из Београда, који ради и функционише од 1997. године, затим пројекту Земља живих, као и о његовим будућим плановима рада.

Говорећи о почецима рада Пастирско-савјетодавног центра отац Блажо је казао да је сама идеја стара 10 година: „Блаженопочивши Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је увидио значај за оснивање једног оваквог савјетовалишта код нас и дао свој благослов да овај центар буде отворен на Златицу.  Али некако повољности тада и данас нису биле исте, тако да је са новом ситуацијом и Митрополотом Јоаникијем обновљен претходни благослов и отворен Православни пастирско-савјетодавни центар у Подгорици.”

Нагласио је да је радно вријеме савјетовалишта од 17 до 20 часова сваког дана: „У то вријеме свако заинтересован може да позове и закаже преглед код наших психолога, дефектолога и психијатара. У нашем центру ради пет дефектолога, четири психијатра и један психолог. Такође, пружамо могућност духовног разговора са свештеницима који стоје увијек на услузи сваком коме је и овај вид помоћи потребан. У сваком случају рад се базира на разговору из кога се, по нашим моћима, или наставља са третманом или се корисник упућује на неко друго мјесто.“

Један од узора за отварање и рад пастирско савјетодавног центра је истоимено савјетовалиште Архиепископије београдско-карловачке кроз који је од 1997. године до данас прошло преко 80 000 корисника: „Рад пастирско-савјетодавног центра у Београду је подигнут на том нивоу да су ту укључени стручњаци, доктори и академици првенствено из области медицине, који имају могућност да издају одређене рецепте за потребите кориснике који са тим папиром могу да подигну лијек у било којој апотеци у Србији. Са друге стране Земља живих, која дјелује од 2005. године, до сада је стекла запажену репутацију и са њима имамо стабилне и квалитетне односе тако да сваког ко има проблеме са зависношћу можемо да упутимо тамо гдје ће, наравно, бити дочекан са пуним разумијевањем и љубављу.“

О досадашњем раду пастирско-савјетодавног центра, јереј Блажо истиче да би могао да га подијели на два периода и то од почетка октобра до нове године и од нове године до данас.

„У првом периоду до нове године кроз центар је прошло више дјеце него одраслих и било је око 70 посјета у оквиру којих смо се сусретали са новим искуствима и ситуацијама док је, рецимо, у периоду од 10. до 31. јануара било 20 посјета, већином одраслих људи, а у фебруару су забиљежене 34 посјете, гдје се сваком кориснику максимално изашло у сусрет“, навео је управник пастирско-савјетодавног центра јереј мр Блажо Божовић и додао да сви који су заинтересовани да се јаве, дођу и поразговарају са особљем савјетовалишта могу то урадити на три начина. Први је да лично дођу на адресу Змај Јовина 39 на Старом аеродрому, затим позивом на број 020 325 795 и путем мејл адресе pastirski.centar@gmail.com.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика