Type Here to Get Search Results !

Митрополит запорошки позива на строги пост против прогона УПЦ


Његово Високопреосвештенство митрополит запорошки канонске Украјинске православне цркве Лука саопштио је да данас почиње строги пост против прогона УПЦ и Кијевопечерске лавре и позвао вернике да му се придруже.


Овај најстрожи пост ће трајати најмање до 29. марта — најављеног датума државног исељења стотина монаха лавре, рекао је митрополит Лука у онлајн дискусији са својом паством јуче.

Хиљаде православних верника јуче је поново испунило територију Лавре, као и сваке недеље од када је држава најавила исељење.

Мет. Лука је јуче рекао:

Као верник, чак ни као епископ, не могу да гледам како се злоупотребљава наша Црква, како се свете мошти претварају у експонате. Шта да радим? И данас се постављало питање — на крају бих позвао све: Хајде да сами себи поставимо пост. Не данас, него од понедељка, уторка и среде, непосредно пре 29. [датум исељења]…

Проглашавам најстрожи пост у знак подршке Кијевско-печерској лаври. За нас је то пост, али неверници ће то схватити као штрајк глађу. Такође је позвао своју паству да му се придружи у манастиру Светог Николаја у Запорожју у молитви за будућност Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com