Type Here to Get Search Results !

Православни верници и даље бране Лавру од хуљења, исмејавања и насиља

Православни верници настављају да бране своју вољену Кијевско-печерску лавру од плана државе да избаци Цркву и од провокација радикалних националиста и расколника.


Власти су монашком братству дале рок да до 29. марта напусти своју обитељ, којја је још од совјетских времена била у државном власништву. Сам 29. март протекао је тихо, али је сутрадан у Лавру стигла државна комисија задужена за преглед манастирских „музејских експоната“ и припрему за потпуни прелазак целокупне имовине на коришћење држави, и почело је молитвено противљење народа.

Протеклих дана хиљаде људи похрлило је у Лавру да се помоли за будућност своје Цркве и да заштити свето место. У исто време, у манастир хрле и наоружана полиција, новинари, провокатори.

Цео свет је сада видео како се мушкарци, жене и деца моле са сузама на коленима док им се други ругају, покушавају да их угуше националистичким паролама и још горе.

У петак, 31. марта, један човек се појавио са капуљачом с натписом: „Имате ли тренутак да причате о нашем Господу и Спаситељу Сатани“.

„На овим фотографијама можете јасно видети ко је њихов бог — сатана. Сатанистички симболи на одећи, сатански знаци. Све што треба да знате о томе ко је заиста у рату са православним хришћанима у Украјини данас“, прокоментарисало је Информативно-просветно одељење УПЦ.

Радикали су покушали да изазову сукобе са верницима, али су верници наставили да се моле и спречавају недобронамерне људе да уђу у Лавру. Један од провокатора се пожалио да им ништа не иде: „Разговарамо с њима, а они певају као одговор о неком... Исусу.

Верници су такође почели да спремају оброке за све на лицу места, па и за полицију и националистичке непријатеље Цркве. Међутим, то није спречило радикале да пожеле смрт својим суграђанима Украјинцима због оданости Цркви.

У једном инциденту радикали су узвикивали: „Напоље, московски свештеници“, на шта су верници УПЦ узвратили развијањем украјинске заставе, што је шокирало радикале који су игнорисали све изјаве које су стизале из УПЦ.

У суботу су присталице ОЦУ одржале пагански молитвени ритуал у Лаври.

У недељу је један човек почео да виче: „Живео сатана!“ на шта су православни одговорили са: „Христос цоскресе!“ Касније је за медије говорио како су морали да туку и насилно уклоне све монахе и представнике Цркве из Лавре.

Видео на којој једна девојчица храбро објављује „Христос воскресе!“ обишао је друштвене мреже:


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com