Type Here to Get Search Results !

Сећање светогораца на Митрополита Амфилохија и Владику Атанасија


Светогорске стазе којима су протеклих пар деценија пропешачили Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије још увек буде сећања код многих светогораца на наше велике и незаборавне духовне оце са којима су дружили и многа свеноћана бденија одслужили.


Приликом ходочашћа на Свету Гору током Светле Седмице, ове текуће године, имали смо прилику да се у то из прве руке уверимо, и то драгоцено искуство вам преносимо.

Један од њих који се са великом захвалношћу сећа Митрополита Амфилохија је садашњи Прота Свештене светогорске Општине монах Христофор Ивиронски. Наиме, током докторских студија у Атини тадашњи млади јеромонах Амфилохије Радовић у Цркви Свете Параскеве у Атини где је служио, окупљао је велик број младих студената и ђака учећи их Светим Оцима Православне Цркве. Управо један од њих био је и данашњи Прота Свештене светогорске Општине монах Христифор Ивиронски.

Тих година у Атини , касних шездесетих и раних седамдесетих , била су активна богословска удружења или братства Зои ( Живот) и Сотир (Спасење) која су имала више протестантски него православни дух. Са појавом наших јеромонаха, које је послао Свети Ава Јустин Ћелијски на студије у Атину, почео је светоотачки духовни препород код грчке омладине , сведочи светогорски Прота високопреподобни монах Христифор Ивиронски.

Посебан утицај на Проту о. Христифора оставио је млади јеромонах Амфилохије, којег је рукоположио за јеромонаха Митрополит Кефалоније Прокопије. Са носталгијом и радошћу сећа се Прота о. Христифор како их је јеромонах Амфилохије подучавао Светим Оцима и са којим је бриљантим знањем објашњавао неправославно учење чувеног савременог грчког нобеловца и књижевника Казантзакиса.

Утицај Митрополита Амфилохија, тадашњег младог јеромонаха, на тадашњег филолога а данашњег светогорског Проту о. Христифора био је пресудан, јер захваљујући духовном светоотачком опиту који је усадио у младе студенте и самог данашњег Проту, утицало је да напусти овосветску таштину и да се упути на Светој Гори где је заједно са Архимандритом о. Василијем Гондикакисем један од обновитеља општежића у Манастирима Ставроникита и Ивирон.

А сам чувени Старац и богослов Архимандрит Василије Гондикакис, са којим смо се увече срели у гостопримници Манастира Ивирона, са једним ретким духовним жаром причао је о Владици Атанасију и вишедеценијском познанству са њиме.

У присуству Игумана Манастира Ивирона о. Натанаила Старац Василије причао нам је до касно у ноћ о Владици Атанасију Јевтићу и његовим посетама Манастиру Ивирон. Радо се сећа како је Владика Атанасије једном приликом кад је служио у Ивирону сав свој пртљаг са владичанским одеждама и “дикиријама” и ” трикеријама” имао у једној обичној кеси.

„Јединствен и непоновљин“ био је закључак Старца Василија о Владици Атанасију, који сматра да је само Владици Атанасију приличило да се јуродиво понаша и да истовремено то понашање код никога не изазива одбојност него симпатичност, јер је у својој љубави према Светогорцима Владика Атанасије био искрен и до свога упокојења веран.

Приликом разговора са Старцем Василијем могла се приметити у његовим старачким годинама бистрина ума и свежина духа као и брига за читаву Православну Цркву по свој васељени а тако и за Српску Православну Цркву. Љубав коју има Старац Василије у свом срцу према Владици Атанасију Јевтићу је сведок да смрт не може да раздвоји браћу у Христу и да вера у Васкрсење Христово је залог нашег вечног живота и вечне братске љубави.

Светогорске стазе којима су некада пропешачили многи у роду српском, почевши од Светог Саве и Симеона Мироточивог па све до Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија Јевтића, чекају све нас да се и ми њима упутимо ка светогорским манастирима и да се поклонимо многим чудотворним Иконама Мајке Божије и да у разговору са светогорским монасима душу напојимо светоотачким предањем којим су до последњег издисаја живели светог живота Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије Јевтић.


Архимандрит мр. Евсевије Меанџија


Извор: Радио Светигора