Type Here to Get Search Results !

Цркву Лавовске епархије у Бориславу заузели расколници


Дана 22. априла 2023. године заузета је Покровска црква у граду Бориславу Лавовске области, пренео је сајт Лавовске епархије.


Раније, 8. априла, непознати људи су блокирали прилаз цркви, ушли  у порту и, не као чланови парохијске заједнице, одржали незаконито гласање о „преласку“ парохије канонске Цркве у расколничку „ПЦУ“. Међутим, нико од парохијана није подржао незаконито гласање. Придошли елементи су хтели силом да заузму храм, али су их чланови парохијске заједнице спречили. Градске власти су запечатиле цркву „док се проблем не реши“. Од тог тренутка парохија је почела да се моли у порти храма.

Црквена оштина Покровске цркве, коју чини више од 300 парохијана, као и свештенство, обавестила је локалне власти о одлуци да остане у јурисдикцији канонске Украјинске православне цркве; ова одлука је потврђена записником парохијске скупштине.

Представници тзв. Православне цркве Украјине игнорисали су вољу парохијана. Према поруци епархијског сајта, „22. априла црква је отета. Представници ПЦУ су разбили печате и променили браве“.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru